Matkasi Länsimetrossa
Päädyin Länsimetroon rekrytoijan yhteydenoton kautta. Aloitin Länsimetro-projektissa rakennuttajapäällikkönä helmikuussa 2020. Silloin Länsimetro-projektin toisen vaiheen eli Matinkylä–Kivenlahti-osuuden rakentamisessa asemien sisäänkäynnit ja maanpäälliset osuudet alkoivat tulla näkyviksi osiksi asuinalueita.
Rakennuttajapäällikkönä vastasin Kivenlahden metroaseman ja myöhemmin myös Espoonlahden aseman rakentamisesta. Tärkein tehtäväni rakennuttajapäällikkönä oli varmistaa, että asema valmistuu aikataulussa ja budjetissa hankesuunnitelman mukaisesti. Rakennusprojekti päättyi vuonna 2022. Matkustajaliikenne metrolinjan Matinkylä–Kivenlahti-osuudella on ollut käynnissä nyt jo 2,5 vuotta.
Työskentelen yhä Länsimetrossa rakennuttajapäällikkönä. Länsimetron toiminnan painopiste on viime vuosien aikana muuttunut rakentamisesta metroinfran omistamiseen, ja muutos on näkynyt myös toimenkuvassani. Aikaisemmin vastasin muutamasta mittavasta urakasta eli Kivenlahden ja Espoonlahden asemien sekä Kivenlahden liityntäpysäköintilaitoksen rakentamisesta. Nyt vastuullani oli useita, metroasemaurakoita huomattavasti pienempiä projekteja. Työnluonteen muutos näkyy myös siinä, että teemme Länsimetrossa entistä enemmän ja monipuolisemmin asioita itse, ja konsulttien käyttäminen on vähäisempää kuin projektissa.
Ennen Länsimetroa työskentelin pääosin talonrakentamishankkeiden parissa, eli käytännössä rakensin, korjasin, kiinteistökehitin ja rakennutin erilaisia toimi- ja liiketiloja, varasto- ja tuotantorakennuksia sekä julkisia rakennuksia.
Mitä työtehtäviä sinulla on juuri nyt työpöydällä?
Työpöydälläni on tällä hetkellä erilaisia valmistelussa olevia hanke- ja projektiaihioita, urakoiden takuutarkastuksia ja korjauksia, pientä lisä- ja täydennysrakentamista asemille ja asemaympäristöihin.
Ajankohtainen esimerkki on metroasemien energiatehokkuuden kehittämisprojekti. Keilaniemen metroasemalla pilotoituja energiansäästötoimenpiteitä päätettiin laajentaa kolmelle muullekin metroasemalle – lue lisää.
Asemaympäristöjen kehittyminen näkyy vahvasti työssäni. Espoossa metron varrella kehittyviä kaupunginosia ovat muun muassa Kivenlahti, Kaitaa ja Finnoo. Alueiden kehittyminen linkittyy vahvasti metroasemiin. Kivenlahden metroaseman toinen sisäänkäynti tulee olemaan osa Kivenlahden metrokeskusta. Finnoon ja Kaitaan asemien läheisyyteen suunnitellaan pysäköintilaitoksia, joissa tulee myös olemaan myös metron liityntäpysäköintiä. Finnoon alueen tuleva keskusta rakentuu metroaseman sisäänkäyntien ympärille. Helsingissä Koivusaaren asemalle rakennetaan tulevaisuudessa kokonaan uusi läntinen sisäänkäynti tiiviiksi osaksi uutta kaupunginosaa. Olen Länsimetron edustajana mukana näiden aluehankkeiden valmistelussa, koska täydennysrakentamisella on mm. yhteisiä rakenteita metroasemien kanssa.
Sammalvuoren metrovarikon ja Kivenlahden liityntäpysäköintilaitoksen urakkatakuut päättyvät tämän vuoden aikakana, ja takuutarkastukset ja -korjaukset ovat näissä kohteissa käynnissä.
Nämä esimerkit kuvaavat, kuinka laaja kirjo erilaisia projekteja on työpöydälläni. Monipuoliset työtehtävät tekevät jokaisesta työpäivästä erilaisen.
Työskenteletkö mieluummin toimistolla vai etänä?
Työskentelen lähes täysin toimistolla. En juurikaan viihdy etätöissä. Länsimetron toimistolle Keilaniemeen on varsin helppo tulla. Meillä on viihtyisä työympäristö ja hyvät työskentelyvälineet. Keilaniemen alueella on myös kattava lounastarjonta.
Mitä haluisit muiden tietävän Länsimetrosta?
Länsimetro on Suomen mittakaavassa huomattavan iso kiinteistöjen ja infran omistaja. Länsimetro vastaa noin 2,4 miljardin euron kiinteistö- ja infraomaisuudesta. Länsimetro-osuudella on matkustajaliikenteen käytössä 21 km rataosuus, 13 metroasemaa ja 1 maanalainen metrovarikko. Metro-omaisuuteen kuuluu myös lukuisia erityyppisiä metron toimintaan liittyviä laajoja teknisiä järjestelmäkokonaisuuksia. Lisäksi Länsimetro omistaa metron liityntäliikennettä palvelevaa infraa, kuten liityntäpysäköintilaitoksia ja bussiterminaaleja.