Uutiset

Länsimetron laskutusosoite on muuttunut

Länsimetron laskutusosoite on muuttunut 1.6.2023 alkaen. Toivomme, että lähetätte laskunne ensisijaisesti verkkolaskuina. Verkkolaskujen käsittely on niin lähettäjälle kuin vastaanottajalle nopeampaa ja luotettavampaa kuin paperilaskujen käsittely.

Verkkolaskuosoitteemme on
OVT-tunnus: 003721243108
Operaattori: Apix Messaging Oy (003723327487) 

Vanhaan verkkolaskuosoitteeseen (Basware) lähetettyjä laskuja ei toimiteta edelleen.

Mikäli ette voi lähettää verkkolaskuja, lähetä lasku sähköpostitse osoitteeseen laskut@lansimetro.fi.  Toimita yhdessä sähköpostissa vain yksi lasku. Laskutukseen liittyviin asioihin vastataan osoitteessa talous@lansimetro.fi.

Mikäli lähetät laskun paperilla, toimita laskut osoitteeseen

Länsimetro Oy
Apix Skannauspalvelu
PL 16112
00021 LASKUTUS 

 

Länsimetro-konsernin tytäryhtiöillä on omat laskutusosoitteensa. Saat ne sopimusyhteyshenkilöltäsi.

Katso lisätietoja laskutuksesta.

Työpaikka avoinna: projektipäällikkö

Länsimetro etsii joukkoonsa kokenutta rata-automaatiojärjestelmän ja tiedonsiirtojärjestelmien projektipäällikköä. Osallistut Länsimetron tuleviin hankkeisiin ja toimit Länsimetron asiantuntijana Kaupunkiliikenteen matkustajakapasiteetin METKA- hankkeessa. METKA -hankkeessa uudistetaan metron vanhenevat järjestelmät ja tihennetään metrojunien vuorovälejä. Uudistukset takaavat turvallisen matkustamisen sekä toimivat järjestelmät seuraavaksi 40 vuodeksi. Lue  lisää hankkeesta.

Tässä monipuolisessa tehtävässä toimit merkittävässä roolissa Länsimetrossa sekä osana Kaupunkiliikenteen METKA-hanketta. Projektipäällikkönä osallistut metron liikenteenohjausjärjestelmäurakoiden suunnitteluun ja toteutukseen sekä urakoihin kuuluvien hankintojen valmisteluun. Metron kapasiteettihankkeet-tiimissä osallistut metron automaatiotason nostoon. Hanke sisältää puoliautomaattisen junakulunvalvontajärjestelmän hankinnan, valmistelun ja toteutuksen. Lisäksi olet varmistamassa, että valmis järjestelmä täyttää metron toiminnalliset, kunnossapidon ja matkustajien tarpeet. Osallistut järjestelmän integroinnin suunnitteluun ja toteutukseen, jossa painopisteenä on nykyisen liikkuvan kaluston ja turvalaitteiden huomioiminen siirryttäessä uuteen järjestelmään. Olet vastuussa osa-alueesi järjestelmän määrittelystä ja kaikkien sidosryhmien koordinoinnista junakulunvalvontajärjestelmän vaatimuksien suhteen, jotta järjestelmäprojekti voi saavuttaa tavoitteensa laadun, kustannusten ja ajan suhteen.

Odotamme, että sinulla on tehtävään soveltuvaa osaamista ja kokemusta projektipäällikön tehtävistä esimerkiksi automaatio-, liikenne-, tiedonsiirto- ja/tai infrastruktuurihankkeiden parista. Menestyt tehtävässä erityisen hyvin, mikäli olet saanut kokemusta raideliikenteeseen liittyvistä hankkeista ja sinulla on kokemusta järjestelmien välisten tiedonsiirtorajapintojen suunnittelusta, rakennuttamisesta tai rakentamisesta. Toivomme, että omaat itsenäisen ja oma-aloitteisen työskentelyotteen. Tulet tekemään yhteistyötä sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien kanssa, joten odotamme hyviä viestintä- ja vuorovaikutustaitoja. Tehtävässä menestymisen tueksi saat kattavan perehdytyksen työhösi ja Länsimetron toimintaan. Varsinainen toimipisteesi on Länsimetron toimistolla Espoon Keilaniemessä, mutta suuressa määrin myös METKA-hankkeen projektitoimistolla Helsingissä. Lisäksi tehtävässä on mahdollisuus joustavaan etätyöskentelyyn.

Hakijalta odotetaan:

  • Useamman vuoden soveltuvaa kokemusta projektipäällikkönä toimimisesta
  • Kokemusta automaatiojärjestelmistä
  • Soveltuvaa tutkintoa (esim. ammatillinen koulutus / yliopisto / AMK, esimerkiksi tekniseltä alalta)
  • Projektinhallintataitoja, järjestelmällisyyttä ja hyviä koordinointitaitoja
  • Hyvää suomen ja englannin kielen suullista ja kirjallista taitoa

Lisäksi eduksi katsotaan:

  • Kokemus tiedonsiirtoverkoista, raideliikenteestä tai rata-arkkitehtuurista

Tarjoamme sinulle:

  • Merkityksellisen työn ainutlaatuisen hankkeen parissa
  • Mahdollisuuden vaikuttaa julkisen liikenteen kehitykseen pääkaupunkiseudulla
  • Pienen ja ketterän organisaation sekä matalan hierarkian
  • Mahdollisuuden joustavaan etätyöskentelyyn ja toimistotilat Espoon Keilaniemessä sekä METKA-hankkeen projektitoimistolla Helsingissä
  • Kattavat työsuhde-edut: lounasedun, puhelinedun, virike- ja liikuntaedun sekä kuntosalijäsenyyden

 

Mikäli olet oikea henkilö täyttämään nämä saappaat,  lähetä ansioluettelosi sekä motivaatiokirjeesi PDF-muodossa viimeistään sunnuntaina 11.6. aTalentin hakujärjestelmän kautta. Kerrothan hakudokumenteissasi myös palkkatoiveesi ja aikaisimman mahdollisen aloituspäivän. Emme vastaanota hakemuksia sähköpostitse, vaan käsittelemme ainoastaan hakujärjestelmän kautta saapuneet hakemukset.

Tutustu Länsimetroon työpaikkana.

Hakuprosessia ja aikatauluja koskeviin kysymyksiin vastaa Rekrytointipäällikkö Sara Juutinen (044 302 3518, sara.juutinen@atalent.fi).

Länsimetro Oy:n toimintakertomus 2022 on ilmestynyt

Länsimetro Oy on Espoon ja Helsingin kaupunkien yhteisesti omistama osakeyhtiö. Vuonna 2022 Matinkylä-Kivenlahti-osuuden rakentamisen päätytyttä Länsimetro Oy:n toiminnan painopiste siirtyi entistä voimakkaammin omistamisen tehtäviin. Vuoden 2022 lopussa omistamiseen ja kehittämiseen liittyvät tehtävät laajenivat viidelle uudelle asemalle, 7 km rataosuudelle ja maanalaisella metrovarikolle.

Länsimetro Oy:n vuoden 2022 toimintakertomus on ilmestynyt. Toimintakertomus kuvaa

  • tilikauden aikaista toimintaa,
  • arvion tulevasta kehityksestä ja
  • arvion taloudellisesta asemasta ja tuloksesta.

Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Ville Saksi kuvaa katsauksessaan:

– Länsimetron toisen vaiheen eli Matinkylä-Kivenlahtiosuuden rakentaminen valmuistui syksyllä 2022 hankkeelle asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Viisi vuotta matkustajaliikenteen käytössä ollut Ruoholahti-Matinkylä-osuus sai jatkoa, kun matkustajaliikenne Matinkylä-Kivenlahti-osuudella käynnistyi 3.12.2022. Projektin tehokkaat toimintatavat ja tiivis yhteistyö sekä projektiorganisaation vahva osaaminen ja kokemus mahdollistivat valmistumisen aikataulun mukaisesti.

Lue toimintakertomus vuodelta 2022.

Koosteet hallituksen kokouksista 22.3. ja 11.5.2023

Hallitus 22.3.2023:

Hallituksessa keskusteltiin Länsimetro Oy:n ajankohtaisista asioista.

Hallitus käsitteli ja hyväksyi yhteistyösopimuksen, jolla Länsimetro Oy, Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy ja HKL sopivat yhteistyön periaatteista metron kapasiteetin ja luotettavuuden lisäämishankkeen toteutukseen liittyen. Todettiin, että Espoon kaupunginvaltuusto on hyväksynyt metron kapasiteetin ja luotettavuuden kehittämistä koskevan hankesuunnitelman ja päättänyt, että hankkeen toteutusvastuu siirretään Länsimetro Oy:lle ja investointi rahoitetaan Länsimetro Oy:n kautta. Hanke on Länsimetro Oy:n, Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n ja HKL:n yhteinen.

Hallitukselle esiteltiin Länsimetro Oy:n tilintarkastuksen tilannetta tilikautta 2022 koskien ja kuultiin tilintarkastajaa. Hallitus päätti hyväksyä esitetyn tilinpäätöksen ja esittää yhtiökokouksen koolle kutsumista toukokuun lopulle.

Hallitukselle esiteltiin Kiinteistö Oy Espoonlahden Metroasemaa koskevaa sulautumissuunnitelmaa. Yhtiöllä ei ole omaa liiketoimintaa vaan se omistaa metroaseman ja kappakeskus Lippulaivan väliin jääviä yhteisrakenteita ja järjestelmiä. Hallitus päätti, että Kiinteistö Oy Espoonlahden Metroasema sulautetaan Länsimetro Oy:öön ja samalla hyväksyttiin sulautumissuunnitelma.

Hallitukselle esiteltiin Sammalvuoren metrovarikon yhtiöittämistä koskevan asian tilanne. Hallitus päätti esittää yhtiökokoukselle, että Sammalvuoren varikko yhtiöitetään itsenäiseksi keskinäiseksi kiinteistöosakeyhtiöksi, jonka Länsimetro Oy tulee omistamaan kokonaan. Hallitus valtuutti yhtiön johdon valmistelemaan muita yhtiöittämisen vaatimia toimia.

Länsimetro Oy:n omistamista sekä hallinnointia ja ylläpitoa ja riskienhallintaa koskeva raportointi toimitettiin hallitukselle tiedoksi.

Hallituksen seuraava kokous on 11.5.2023.

Hallitus 11.5.2023

Kokouksen alussa käytiin läpi ajankohtaisia ja valmisteilla olevia asioita.

Hallitukselle esiteltiin Länsimetron palorullaoviin liittyviä kehitystarpeita ja niiden ratkaisuvaihtoehtoja. Hallitus päätti hyväksyä esitellyt Länsimetron palorullaoviin liittyvät kehitystoimet ja parannustoimenpiteet.

Hallitukselle esiteltiin Länsimetro Oy:n strategiaa, nykytilaa ja tulevia tehtäviä koskeva esitys. Yhtiön toiminnan painopiste on siirtynyt rakennusvaiheesta metroinfran omistamiseen. Hallitus päätti hyväksyä esityksen.

Hallituksen työjärjestystä on ollut tarpeen päivittää vastaamaan yhtiön toiminnan painopisteen muutosta. Muutokset esiteltiin hallitukselle ja hallitus hyväksyi päivitetyn työjärjestyksen.

Hallitukselle esiteltiin yhtiön vastikelaskelma. Hallitus päätti esittää yhtiökokoukselle, että vuoden 2023 vastikkeet peritään vastikelaskelman mukaisesti.

Hallitukselle esiteltiin tarvetta perustaa lainanlyhennysrahasto. Hallitus päätti esittää yhtiökokoukselle lainanlyhennysrahaston perustamista.

Hallituksen seuraava kokous on 21.6.2023.

Lisätietoja:
Länsimetro Oy:n hallituksen puheenjohtaja, Olli Isotalo, puh. 050 593 3359
Länsimetro Oy toimitusjohtaja Ville Saksi, puh. 040 823 2086

Metron uuden junakulunvalvontajärjestelmän hankinta on käynnistetty

Uusi järjestelmä parantaa metron luotettavuutta ja turvallisuutta sekä mahdollistaa matkustajakapasiteetin kasvattamisen. Hankinta on osa Kaupunkiliikenne Oy:n, Länsimetro Oy:n, HSL:n, Espoon kaupungin ja Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen yhteistyönä toteuttamaa hanketta, jolla parannetaan metron kapasiteettia ja luotettavuutta.

Nykyisestä pistemäisesti metrojunan kulkua valvovasta järjestelmästä siirrytään jatkuvatoimiseen junakulunvalvontaan. Uusi järjestelmä on metron turvallisuuden kannalta avainasemassa, sillä se muun muassa estää junia ajamasta ylinopeutta.

Metrojunien liikkuminen radalla turvataan tulevaisuudessa samoin periaattein kuin nykyään: vain yksi juna saa olla kerrallaan tietyllä rataosuudella, jolloin junien väliin jää aina suojaväli.

Nykyisin käytettävän pakkopysäytysjärjestelmän laitteisto on elinkaarensa loppupäässä ja sen varaosien saatavuus on heikentynyt. Järjestelmän uusiminen parantaa liikennöinnin turvallisuutta ja häiriöttömyyttä.

Uusi junakulunvalvontajärjestelmä yhdessä kalustohankinnan kanssa mahdollistaa siirtymisen puoliautomaattiseen liikennöintiin ja tiheämpään vuoroväliin, sitten kun sille kapasiteetin puolesta on tarvetta. Matkustajakapasiteettia voidaan kasvattaa, kun vuoroja voidaan ajaa tiheämmin kuin nykyisin on mahdollista.

Puoliautomaattinen liikennöinti tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa kuljettajan sijaan järjestelmä ajaa metrojunaa. Ohjaamossa on kuitenkin myös jatkossa kuljettaja, ja hänen tehtävänsä on mm. varmistaa, että metro voi lähteä turvallisesti asemilta, sulkea ovet sekä toimia poikkeus- ja hätätilanteissa.

Hankintavaihe kestää puolitoista vuotta

Järjestelmän hankinta käynnistettiin tiistaina 18.4.2023.

—Ensimmäiseksi julkaisemme osallistumispyyntöhakemuksen, jonka liitteenä toimitetaan lyhyt kuvaus hankkeesta, toimittajan vastuista ja keskeisistä sopimusehdoista. Vaatimusmäärittely on edelleen käynnissä ja jatkuu myös hankintaprosessin ajan. Hankintavaiheen on arvioitu kestävän noin puolitoista vuotta, kertoo hankejohtaja Heikki Viika.

Markkinavuoropuheluiden kautta hankkeessa on tunnistettu noin viisi potentiaalista ja kiinnostunutta järjestelmätoimittajaa, jotka voivat toimittaa Helsingin metroon sopivan junakulunvalvontajärjestelmän. Hankinta on kuitenkin avoin osallistumispyynnöille muiltakin toimittajilta.

Järjestelmän toteutus on suunniteltu alkavan vuoden 2025 alussa, ja sen on tarkoitus valmistua tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.

Hankkeen hyväksytty kustannusarvio on 115 miljoonaa euroa elokuun 2022 hintatasossa.

Junakulunvalvontajärjestelmän uusiminen on osa METKA-hankekokonaisuutta, jolla parannetaan metron kapasiteettia ja luotettavuutta. METKA on Kaupunkiliikenne Oy:n, Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen, HSL:n, Länsimetro Oy:n ja Espoon kaupungin yhteistyöhanke.

Yhteystiedot
Kaupunkiliikenne Oy: hankejohtaja Heikki Viika, p. 040 664 0879, heikki.viika@kaupunkiliikenne.fi
HSL: Liikenne-tulosalueen johtaja Johanna Wallin, p. 050 337 5685, johanna.wallin@hsl.fi
Espoon kaupunki: Kaupunkiympäristön toimialajohtaja Olli Isotalo, p. 050 593 3359, olli.isotalo@espoo.fi
Länsimetro Oy: toimitusjohtaja Ville Saksi, p. 040 823 2086, ville.saksi@lansimetro.fi
Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos: toimitusjohtaja Saara Kanto, p. 050 363 6799, saara.kanto@hel.fi

Kivenlahden liityntäpysäköintilaitos on valmistunut – käyttöön lauantaina 1.4.2023

Kivenlahden liityntäpysäköintilaitos on valmistunut ja se avataan lauantaina 1.4.2023. Pysäköintilaitoksen rakentaminen kuului Länsimetron Matinkylä–Kivenlahti-hankkeeseen, jossa rakennettiin 7 km mittainen rataosuus, 5 metroasemaa ja maanalaisen metrovarikko. Kivenlahden liityntäpysäköintilaitoksen rakennusurakan toteutti Fira Oy. Rakentaminen alkoi marraskuussa 2021.

Kivenlahden liityntäpysäköintilaitos sijaitsee metrolinjan läntisessä päätepisteessä Kivenlahdessa. Liityntäpysäköintilaitos tulee palvelemaan entistä paremmin liityntäpysäköinnin käyttäjiä ja metromatkustajia, kun Kivenlahden läntinen sisäänkäynti otetaan myöhemmin käyttöön. Kuva: M. Partanen.

Kivenlahden liityntäpysäköintilaitos sijaitsee Espoon Kivenlahdessa osoitteessa Kiviruukinkatu 2. Liityntäpysäköintilaitoksessa paikkoja on 650. Sähköautojen latauspaikkoja on 22. Pysäköintilaitoksen katolle on asennettu aurinkovoimala, joka tuottaa sähköä pysäköintilaitoksen omaan kulutukseen. Huipputeho tulee olemaan 100 kWp.

Pysäköintilaitosta operoi EuroPark Finland Oy. Pysäköintilaitos on auki 24 h. Liityntäpysäköinti maksaa 2 €/12 h, lisätunnit 1 €/h. Lisätietoja maksamisen käytännöistä löytyy pysäköintilaitoksen opasteista ja HSL:n sivuilta avauspäivästä alkaen. HSL:n liityntäpysäköintisivulle on koottu kaikki joukkoliikenteen asiakkaille tarkoitetut liityntäpysäköintipaikat. Liityntäpysäköinnin maksamisen käytännöt vaihtelevat eri pysäköintikohteiden välillä.

Kivenlahti kehittyy metroaseman länsipäässä

Liityntäpysäköintilaitos palvelee entistä paremmin liityntäpysäköinnin käyttäjiä ja metromatkustajia, kun Kivenlahden läntinen sisäänkäynti otetaan myöhemmin käyttöön. Tällä hetkellä Kivenlahden asemalla on matkustajien käytössä vain yksi sisäänkäynti Kivenlahdentorilla. Sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä on toistaiseksi 98 liityntäpysäköintipaikkaa parkkikentällä. Aseman toinen sisäänkäynti tullaan ottamaan käyttöön, kun sisäänkäynnin ympäristön rakentaminen valmistuu.

– Kivenlahden metroaseman ympäristöön rakennetaan uusia asuntoja ja kaupunginosa tiivistyy. Länsiväylän suuntaisesti kulkevan uuden Höyrylaivantien varteen tulee alueen uusi liikekeskus, jonka tiloihin on muuttamassa myös Laurea-ammattikorkeakoulu ja tämän yhteydessä on toinen metron sisäänkäynti. Tavoitteena on liikekeskuksen valmistuminen syksyllä 2025, mutta aikataulu tarkentuu, kun alueella sijainneiden pysäköintipaikkojen siirtämistä koskevat sopimusjärjestelyt saadaan viimeisteltyä, projektinjohtaja Hilkka Julkunen Espoon kaupungilta kertoo.

Lisätietoja Kivenlahden alueen kehityksestä Espoon kaupungin artikkelista ”Metro tuo Kivenlahteen uusia asukkaita, työpaikkoja, palveluja ja oppilaitoksia – Kiviruukista kasvaa ainutlaatuinen bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymä”.

Lisätietoja

Kiinteistö Oy Kivenlahden liityntäpysäköintilaitos, hallituksen puheenjohtaja Matias Johansson,
puh. 040 590 0313, etunimi.sukunimi@lansimetro.fi

Länsimetro Oy:n viestintäpäällikkö, Marianne Partanen, puh. 043 825 9607, etunimi.sukunimi@lansimetro.fi

Kiinteistö Oy Kivenlahden liityntäpysäköintilaitos on yksi Länsimetro Oy:n tytäryhtiöistä. Omistajan tehtävänä on järjestää liityntäpysäköintilaitoksen operointi, ylläpitää ja kehittää pysäköintilaitoksia palvelemaan entistä paremmin liityntäpysäköinnin käyttäjiä.

Länsimetron Matinkylä–Kivenlahti-hanke alittaa budjetin 100 miljoonalla eurolla

Hankkeen ennustetaan alittavan tarkennetussa hankesuunnitelmassa asetettu kustannustavoite. Matkustajaliikenne Matinkylä–Kivenlahti-osuudella alkoi joulukuussa 2022.

Länsimetron toisen vaiheen eli Matinkylä–Kivenlahti-osuuden rakentamisen loppukustannusennuste on 1 042–1 050 miljoonaa euroa. Ennuste alittaa vuonna 2018 päivitetyn hankesuunnitelman kustannusarvion (1 159 M€) noin 100 miljoonalla eurolla, eli 9 %:lla. Lisäksi hankkeen rahoituskustannukset olivat alle puolet hankesuunnitelmassa ennustetusta ja tämä säästö heijastuu suurelta osin myös metron vuosittaisiin rahoituskuluihin tulevaisuudessa.

–  Tärkeimmät syyt hankkeen valmistumiselle asetettujen tavoitteiden mukaisesti olivat Ruoholahti–Matinkylä-hankkeesta saatu luotettava kustannustieto, hankkeen laajuuden tiukka hallinta ja ammattitaitoinen henkilökunta. Projektissa käytetty tilannejohtamisen malli oli tärkeä työkalu, jolla organisaation osaaminen ja tieto saatiin käyttöön. Kustannustavoitteita ei voida saavuttaa, ellei myös laajuus-, laatu- ja aikataulutavoitteita saavuteta. Onnistuneet projektit ovat aina onnistunutta tiimityötä, arvioi Länsimetro Oy:n talousjohtaja Matias Johansson.

Vuonna 2012 tehty Matinkylä–Kivenlahti-osuuden hankesuunnitelma tarkennettiin ja täydennettiin vuonna 2018 sen jälkeen, kun Länsimetro-projektin ensimmäinen vaihe eli Ruoholahti–Matinkylä-osuus valmistui ja matkustajaliikenne osuudella alkoi marraskuussa 2017. Ensimmäisestä vaiheesta saatiin ajantasaista tietoa maanalaisen metron rakentamisen teknisistä vaatimuksista ja toteutuneista kustannuksista toisen vaiheen käyttöön. Hankesuunnitelman päivityksen yhteydessä kustannusarvio nousi 801 M€:sta 1 159 M€:oon. Keskeisiä kustannusmuutosten syitä olivat mm. asemien pinta-alojen muutos, rakennustöiden toteutuskustannusten arvion tarkentaminen ensimmäisen vaiheen kustannustietojen pohjalta, Espoonlahden bussiterminaalin toteutustavan muutos, asemien verkotus, Kivenlahden kääntöraiteen pidentäminen, Finnoon palomieskuilun lisäys, tilaajaorganisaation vahvistaminen ja aikataulumuutokset.

–  Kaupungin strategisena tavoitteena oli jatkaa metron kehityskäytävää Matinkylästä Kivenlahteen ja mahdollistaa kaupungin kasvu tehokkaan joukkoliikenteen äärelle. Suotuisa suhdannevaihe, yhtiön projektinjohtamiskäytäntöjen kehittäminen sekä aikataulu- ja kustannushallinnassa onnistuminen mahdollistivat, että metroinvestointi pystyttiin toteuttamaan suunnitellun laajuuden ja palvelutason mukaisesti. Investoinnin hyödyt kaupunki saa tulevien vuosien aikana elinvoiman kasvun, uusien työpaikkojen syntymisen sekä palveluiden parantumisen kautta. Samalla investointi edistää kaupungin kestävän kehityksen ja ilmasto- ja hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamista, sanoo Espoon kaupunkiympäristön toimialajohtaja ja Länsimetro Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo.

Matkustajaliikenne Matinkylä–Kivenlahti-osuudella alkoi joulukuussa

Hankesuunnitelman päivityksen yhteydessä tarkennettiin myös aikataulua: tavoitteeksi asetettiin, että hanke valmistuu vuonna 2023. Matkustajaliikenne Matinkylä–Kivenlahti-osuudella alkoi jo 3.12.2022. Asemien ja radan rakennusurakat päättyivät toukokuussa 2022, jonka jälkeen metrojunien koeajot jatkuivat syyskuulle asti.

– Matinkylä–Kivenlahti-hankkeen valmistuminen asetettujen kustannus- ja aikataulutavoitteiden mukaisesti oli mahdollista projektin tehokkaiden toimintatapojen ja tiiviin yhteistyön sekä projektiorganisaation vahvan osaamisen ja kokemuksen ansiosta. Projektin organisaatiomallia, toiminta- ja johtamistapoja kehitettiin toisen vaiheen rakentamisen alkaessa, Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Ville Saksi kiteyttää.

Hankkeeseen kuuluu Matinkylä–Kivenlahti-osuuden 7 km mittaisen rataosuuden, 5 metroaseman ja maanalaisen metrovarikon lisäksi mm. Kivenlahden, Kaitaan ja Finnoon liityntäpysäköintilaitosten rakentaminen. Kivenlahden liityntäpysäköintilaitos on juuri valmistunut ja otetaan käyttöön huhtikuun alussa. Vasta kaikkien hankesuunnitelmaan kuuluvien töiden valmistumisen jälkeen Matinkylä–Kivenlahti-hankkeen lopulliset kustannukset tiedetään kokonaisuudessaan.

Länsimetro Oy on modernin ja aikaa kestävän metroinfran omistaja

Länsimetro Oy:n toiminnan painopiste on siirtynyt rakennushankkeesta metroinfran omistamisen tehtäviin. Länsimetron tehtävänä on huolehtia omistamastaan metroinfrasta elinkaariviisaasti, jotta infra säilyisi toimivana ja turvallisena pitkälle tulevaisuuteen.

Pääkaupunkiseudun metrolinjasto on joukkoliikenteen selkäranka länsi–itä-suunnassa. Länsimetro omistaa lähes 50% pääkaupunkiseudun metron ratakilometreistä: 21 kilometrin rataosuuden Helsingin Ruoholahdesta Espoon Kivenlahteen, 13 metroasemaa, maanalaisen metrovarikon ja kaikki näihin liittyvät tekniset järjestelmät. Länsimetro omistaa myös metron liityntäliikennettä palvelevaa infraa, kuten liityntäpysäköintilaitoksia ja bussiterminaaleja. Länsimetro Oy on Espoon ja Helsingin kaupunkien yhteisesti omistama osakeyhtiö.

Vuonna 2022 vilkkaimmat asemat arkipäivisin Länsimetron osuudella olivat Matinkylä (20 700 kävijää päivässä), Lauttasaari (16 400 kävijää päivässä) ja Tapiola (14 200 kävijää päivässä) (Lähde: Kaupunkiliikenteen verkkosivut metroasemien käyttäjämääristä). Vuonna 2022 metron matkustajamäärä oli lähes 70 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Pääkaupunkiseudun kehittyessä myös metron matkustajamäärät kasvavat jatkuvasti.

Lisätietoja

Espoon kaupunkiympäristön toimialajohtaja ja Länsimetro Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo, puh. 050 593 3359, etunimi.sukunimi@espoo.fi

Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Ville Saksi, puh. 040 823 2086, etunimi.sukunimi@lansimetro.fi

Länsimetro Oy:n talousjohtaja, Matias Johansson, puh. 040 590 0313,  etunimi.sukunimi@lansimetro.fi

Länsimetro Oy:n viestintäpäällikkö, Marianne Partanen, puh. 043 825 9607, etunimi.sukunimi@lansimetro.fi

Vastuullisuus korostuu metroinfran omistamisessa

Länsimetro-rakennusprojekti päättyi syksyllä 2022 ja matkustajaliikenne Matinkylä-Kivenlahti-osuudella alkoi joulukuussa. Rakentamisprojektin päättyessä Länsimetron Oy:n toiminnan painopiste siirtyi rakentamisesta metroinfran omistamiseen.

– Siirtymä rakentamisesta omistamiseen on vaatinut mm. yhteisen suunnan kirkastamista ja muutoksen johtamista. Länsimetro Oy toimii metroinfran omistamisen ja kehittämisen asiantuntijaorganisaationa joukkoliikennetoimijoiden taustalla ja mahdollistaa asiantuntemuksellaan sen, että metro on toimiva, turvallinen ja houkutteleva liikkumisvaihtoehto, sanoo Länsimetron Oy:n toimitusjohtaja Ville Saksi.

Länsimetro on modernin ja aikaa kestävän metroinfran omistaja. Länsimetro omistaa lähes 50% pääkaupunkiseudun metron ratakilometreistä: 21 kilometrin rataosuuden Helsingin Ruoholahdesta Espoon Kivenlahteen, 13 metroasemaa, maanalaisen metrovarikon ja tekniset järjestelmät. Lisäksi Länsimetro omistaa metron liityntäliikennettä palvelevaa infraa, kuten liityntäpysäköintilaitoksia ja bussiterminaaleja.

Länsimetro huolehtii siitä, että sen omistuksessa olevaa metroinfraa ylläpidetään ja kehitetään elinkaariviisaasti siten, että metroinfra säilyy toimivana ja turvallisena pitkälle tulevaisuuteen. Metroinfran omistajana Länsimetro Oy tukee sitä, että metro on houkutteleva liikkumisvaihtoehto ja palvelisi matkustajia myös vuosikymmenten päästä.

– Vastuullisena ja kustannustietoisena metroinfran omistajana Länsimetro varmistaa, että metroinfra on hyvässä kunnossa ja turvallisena koko sen elinkaaren ajan. Tehtävämme on huolehtia metroinfran ylläpito- ja huoltopalvelujen toteuttamisesta sen koko elinkaaren ajan asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Painotamme infran ylläpitämisessä ennakoivaa otetta, sillä yllättävät investointitarpeet tai metroinfraan syntynyt korjausvelka eivät olisi kenenkään etu,  kiinteistö- ja infrajohtaja Juhani Penttilä avaa metroinfran omistamisen tehtäväkenttää.

Ympäristön ja yhteiskunnan huomioiminen olivat keskeinen osa metron rakentamista. Vastuullisuus on myös omistamisen ytimessä ja Länsimetro tekee pitkäjänteistä työtä vastuullisuuden saralla. Tunnistamme esimerkiksi energiansäästömahdollisuuksia asemillamme ja infrassa.

– Haluamme toimia jatkossakin vastuullisesti omistamisen, ylläpitämisen ja kehittämisen tehtävissä. Tämän vuoden aikana peilaamme Länsimetro Oy:n toimintaa läpi vastuullisuuden näkökulmasta ja luomme yhtiön toiminnan osa-alueet läpileikkaavan vastuullisuusohjelman. Tavoitteena on, että ohjelma kiteyttää toimintamme vastuullisuuden ulottuvuuksia ja auttaa meitä tunnistamaan kehityskohteita metroinfran omistamisessa, hallintojohtaja Mari Mannila kuvailee.

Koosteet hallituksen kokouksista 23.11., 22.12. ja 26.1.

Hallitus 23.11.2022

Hallituksessa keskusteltiin Länsimetro Oy:n ajankohtaisista asioista. Todettiin, että yhtiön organisaatio on valmistautunut yhtiön tehtävien painopisteen muutokseen, kun Matinkylä-Kivenlahti vaiheen rakentaminen on päättynyt ja matkustajaliikenne alkaa osuudella. Yhtiö keskittyy jatkossa koko Länsimetron metroinfraomaisuuden hallinnointiin, ylläpitoon ja kehittämiseen. Yhtiöllä on kuitenkin edelleen myös rakennuttamistehtäviä sekä Matinkylä-Kivenlahti takuuvaiheeseen liittyviä tehtäviä.

Toimitusjohtaja esitteli hallitukselle Matinkylä-Kivenlahti projektin urakoiden taloudellisten loppuselvitysten tilanteen. Talousjohtaja kävi läpi hankkeen kustannusseurantaa.

Keskusteltiin ja päätettiin seuraavan vuoden 2023 hallituksen kokousaikataulusta. Seuraava hallituksen kokous on 22.12.

Hallitus 22.12.2022

Hallituksessa keskusteltiin Länsimetro Oy:n ajankohtaisista asioista. Todettiin, että matkustajaliikenteen aloitus Kivenlahteen saakka 3.12. sujui hyvin. Avajaispäivänä asemilla oli paljon kävijöitä ja uusi osuus herätti mielenkiintoa.

Talousjohtaja esitteli Länsimetro Oy:n budjettiehdotuksen vuodelle 2023. Hyväksyttiin budjettiesitys.

Toimitusjohtaja esitteli hallitukselle Matinkylä-Kivenlahti projektin urakoiden taloudellisten loppuselvitysten tilanteen.

Seuraava hallituksen kokous on 26.1.

Hallitus 26.1.2023

Hallituksessa keskusteltiin Länsimetro Oy:n ajankohtaisista asioista.

Todettiin, että metron kapasiteettihankkeen hankesuunnitelman hyväksyminen oli ollut esillä Espoon kaupunginhallituksessa 9.1.2023. Espoon kaupunginvaltuustossa asia käsitellään 30.1.2023. Hanke on Länsimetro Oy:n, Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n ja HKL:n yhteinen.

Hallitukselle esiteltiin Länsimetro Oy:n nykytilaa ja tehtäviä. Yhtiön toiminnan painopiste on muuttunut merkittävästi Matinkylä-Kivenlahti vaiheen rakentamisen valmistuttua.

Hallitukselle esiteltiin palorullaovien kehityshanketta ja sen eri toteutusvaihtoehtoja.

Talousjohtaja kävi läpi Matinkylä-Kivenlahti vaiheen jälkilaskentaa ja esitteli yhtiön rahoitustilanteen.

Hallituksen seuraava kokous on 22.3.2023.

Lisätietoja:

Länsimetro Oy:n hallituksen puheenjohtaja, Olli Isotalo, puh. 050 593 3359

Länsimetro Oy toimitusjohtaja Ville Saksi, puh. 040 823 2086