Uutiset

Länsimetro Oy hallitus päätöskooste, 21.9.2017

Länsimetron ykkösvaiheen käyttöönoton edistyminen esiteltiin hallitukselle.

Hallitukselle esiteltiin hankkeen kakkosvaiheen Matinkylä-Kivenlahti eteneminen. Louhinnat osuudella etenevät suunnitellusti.

Toimitusjohtaja Ville Saksi esitteli hankkeen johtamisjärjestelmän. Johtamisjärjestelmää on uusittu hankkeen kakkosvaiheen uuden organisoitumisen mukaisesti. Hankkeen sisällä päätöksenteko jakaantuu johtoryhmätyöskentelyn lisäksi hankkeen Projektiryhmään, Suunnittelun johtoryhmään, Rakentamisen johtoryhmään ja Teknisten järjestelmien toteutuksen johtoryhmään.   

Länsimetro Oy:n talousjohtaja esitteli yhtiön taloustilanteen hallitukselle. Toimitusjohtaja valtuutettiin kilpailuttamaan ja tekemään sopimuksen 25 miljoonan euron rahoituksesta kakkosvaiheelle Matinkylä-Kivenlahti. 

Seuraava kokous on 10.10. 

Lisätietoja:
Länsimetro Oy toimitusjohtaja Ville Saksi, puh. 040 823 2086
Länsimetron hallituksen puheenjohtaja, Olli Isotalo, puh. 050 593 3359
Median yhteydenotot: Viestintäjohtaja Satu Linkola, puh. 046 877 3392

 

Taiteilija kertoo Tapiolan taideteoksen synnystä: vaikutteita Pikku Myystä ja Frida Kahlosta

Tapiolan valkoisuutta hohtavan metroaseman laituritasolla kohoaa suuri, ponnaripäinen patsas – kyseessä on Emma jättää jäljen, taiteilija Kim Simonssonin juuri julkistettu tilausteos asemalle. EMMA -Espoon modernin taiteen museon rahoittama teos Emma jättää jäljen sulautuu asemaan valkoisen värinsä puolesta, mutta huomio kiinnittyy värikkääseen kämmeneen: Emma on selvästi upottanut kätensä maalitynnyriin.

Kim Simonsson pohti pitkään, millaisen teoksen suunnitella julkiseen tilaan – metroasemalle, jonka kautta tulee kulkemaan Strafican ennusteen mukaan päivittäin arviolta 26 000 matkustajaa.

”Julkiseen tilaan suunnittelu on monessa mielessä haastavampaa kuin yksityiselle tilaajalle, koska teoksen täytyy kestää käyttöä. Materiaalin valinta on tärkeää. Aihe ei myöskään voi olla mikä tahansa, kun ollaan julkisella paikalla”, Simonsson sanoo.

Lopullinen idea ilkurisesta Emmasta, joka maalaa seiniin kädenjälkiään, syntyi Simonssonin ollessa kävelyllä Fiskarsissa puolisonsa kanssa.

”Halusin, että teos olisi jollakin tapaa anarkistinen, mutta ei liikaa. Sillä kävelyretkellä mieleeni tuli lapsi maalaamassa seinää – seinään maalaaminenhan on hirveän vapauttava tunne”, Simonsson kertoo.

Lopputuloksena on mm. Pikku Myystä ja taiteilija Frida Kahlosta vaikutteita saanut Emma, jonka muotokieli sekoittaa realistisuutta ja animaatiohahmojen pehmeyttä. Patsaan hiusten piti alkuperin olla nutturalla Pikku Myyn malliin, mutta toisin kävi.

”Näillä malleilla, vahvoilla naisilla, on usein ollut nuttura, mutta patsaalla se näytti liian staattiselta. Ponnarissa on ilmavuutta”, Simonsson sanoo.

Emma seisoo tukevasti laituritasolla – patsas on pultattu kiinni laituriin puoli metriä pitkillä pulteilla, joten se ei taatusti tule kaatumaan. Materiaaliltaan Emma on kestävää pronssia, joka on maalattu valkoiseksi kättä lukuun ottamatta.

Emman jättämät jäljet näkyvät asemalla – ensimmäiset jo heti noustessa liukuportaita kohti lippuhallia. Värikäs, vihreää, keltaista, punaista ja sinistä sekoittava väriviiru koristaa seinää. Samanlaisia värijälkiä löytyy ympäri asemaa, ja tarina jatkuu myös digitaalisina animaatioina.

”Emma on tällainen vahva, itsenäinen hahmo. Olisihan se hauskaa, jos siitä tulisi vaikka jollekin metroaseman käyttäjälle kaveri”, Simonsson naurahtaa.

Kim Simonssonin teoksessa Emma jättää jälkiään ympäri Tapiolan asemaa.

HKL tiedottaa: Uusi koeajo länsimetroon torstaina – sähköjärjestelmien toiminta varmistettu

Metrojunat jatkavat huomenna torstaina aikataulun mukaisin ajoajoin Ruoholahdesta länteen länsimetron rataosuudelle. Viime viikolla vastaava koeajo keskeytettiin sähköjärjestelmän häiriön vuoksi. Nyt länsimetron sähköjärjestelmä on säädetty ja sen toiminta varmistettu.

– Tärkeimpänä metron toiminnan varmistavana asiana säädettiin asema- ja ratasähköjärjestelmien maadoituksen kosketusjännitettä seuraavan releen asetuksia ja mittauksin varmistettiin niiden sekä suojalaitteiden toiminta, kertoo Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Ville Saksi.

Eilen tiistaina länsimetron rataosuudella ajettiin teknisiä koeajoja, joilla säätötyön onnistuminen testattiin.
Nyt huomenna järjestettävällä koko metrolinjan koeajolla testataan liikennöinnin toimivuutta ennen matkustajaliikenteen aloittamista uudella rataosuudella. Matkustajia kyytiin ei oteta, vaan junasta on poistuttava viimeistään Ruoholahdessa.

On välttämätöntä laajentaa koeajo länsimetron alueelta myös sen kaltaiseen liikenteeseen, jota länsimetron käyttöönoton jälkeenkin ajetaan.

– Koeajoilla varmistetaan koko metrojärjestelmän toimivuus kun kauan odotettu länsimetro aloittaa liikenteen, sanoo HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski.

Torstaina koekäytetään jälleen myös uusia laiturinäyttöjä, joita kullekin laiturille on asennettu toistaiseksi yksi. Torstaina siis metrojunan saapumisesta ja määränpäästä kertoo laiturinäyttö, joka on merkitty ”koekäytössä” teippauksella. Muut laiturinäytöt on torstaina sammutettu. Laiturin toisessa päässä junaa odottavat matkustajat eivät tällöin välttämättä näe näyttöä. HKL pahoittelee tätä puutetta matkustajainformaatiossa.

Sekä Vuosaaresta että Mellunmäestä lähtevät junat ajavat kaikkina koeajopäivinä Ruoholahteen asti matkustajaliikennettä. Myös Mellunmäen haaralta pääsee siis ruuhka-aikaankin Ruoholahteen asti.

Länsimetrossa on jo aiemmin vuosien 2016 ja 2017 aikana ajettu tuhansia tunteja koeajoja niin länsimetron puolella kuin koko metrolinjallakin öiseen aikaan. Viime viikon kaltaisia teknisiä ongelmia ei näiden perusteella osattu odottaa. Huomenna torstaina metroliikenteen odotetaan olevan merkittävästi sujuvampaa.

Eri syistä aiheutuvat liikennemuutokset ovat kuitenkin aina mahdollisia, joten matkantekoon kannattaa varata hiukan normaalia enemmän aikaa. Mahdollisista liikennemuutoksista saat tietoa HSL:n internetsivuilta www.hsl.fi, Reittioppaasta sekä matkustajainformaationäytöiltä. HSL:n poikkeusinfon voi tilata myös sähköpostilla haluamistaan liikennemuodoista.

EMMA tiedottaa: Tapiolan metroaseman taideteos julki

EMMA – Espoon modernin taiteen museo julkisti 19.9.2017 järjestetyssä tilaisuudessa Tapiolan metroasemalle sijoittuvan, EMMAn yhdessä Länsimetro Oy:n kanssa tuottaman ja taiteilija Kim Simonssonin toteuttaman Emma jättää jäljen -taideteoksen. Asemalaiturille noussut suurikokoinen valkoinen veistoshahmo on keskeisin osa eri olomuotoihin ulottuvaa kokonaisteosta. Veistoksen materiaalina on pronssi ja se on maalattu kokonaan valkoiseksi värikästä kämmentä lukuun ottamatta. Teoskokonaisuuteen kuuluu veistoksen kämmenen värejä mukailevat ja metroaseman tilaan sijoittuvat jäljet sekä digitaalinen osuus, joka koostuu sarjasta animaatioita, joissa veistoksen hahmo värittää Tapiolaa taiteen voimalla. Animaatioita tullaan näkemään Tapiolan alueen digitaalisissa mediapinnoissa sekä sosiaalisen median alustoilla.

Kansainvälisesti katsottuna metroasemien taiteella on onnistuttu rakentamaan vaikuttavia, asemaa identifioivia esillepanoja, jotka ovat saavuttaneet suuren yleisön suosion. Tapiolan aseman arkkitehtuuria luonnehtii valkoisuus, joten valkoisista keramiikkaveistoksistaan tunnetun taiteilijan teos istuu sinne mitä parhaiten. Tavoitteeksi asetettiin teos, joka edustaisi uudenlaista ajattelua julkisessa taiteessa: veistoksen lisäksi teoksesta haluttiin eri olomuotoihin laajeneva, Tapiolan kulttuurikeskittymää ja aseman seutua identifioiva maamerkki.

Emma jättää jäljen -teosta ovat tukeneet Espoon kaupunki, Saastamoisen säätiö sekä Svenska kulturfonden.
Lisätietoa:

Pilvi Kalhama, museonjohtaja, EMMA

pilvi.kalhama@emma.museum, p. +358 40 533 4070

Satu Linkola, viestintäjohtaja, Länsimetro-projekti

satu.linkola@lansimetro.fi, p. + 358 46 877 3392

Kuvassa Kim Simonssonin teos Emma jättää jäljen. 
photo: Yehia Eweis / EMMA

Kiinnostaako metron rakentaminen Kivenlahteen? Matinkylä-Kivenlahti – osuuden keskustelutilaisuus maanantaina 25.9. Soukassa

Länsimetro-hankkeen etenemisestä järjestetään kuukausittain keskustelu- ja infotilaisuuksia – seuraava tilaisuus on luvassa maanantaina 25.9. klo 13-16 Soukan kirjastolla osoitteessa Soukantie 4.

”Järjestämme keskustelutilaisuuksia Matinkylä-Kivenlahti – reitin varrella, koska haluamme kertoa, kuinka metron kakkosvaihe etenee. Meiltä voi tulla kysymään esimerkiksi siitä, miten metrotunnelia louhitaan tai kuinka työt edistyvät lähellä omaa kotia”, viestintäjohtaja Satu Linkola sanoo.

Matinkylä-Kivenlahti – osuuden louhinnoista on tällä hetkellä valmiina 90,8 prosenttia.

Lisätietoja: Länsimetron palautepuhelin (ma-pe klo 9-15): 050 377 3700

 

Pelastusharjoitus Tapiolan metroasemalla perjantaina 22.9.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos harjoittelee Tapiolan metroasemalla 22.9. noin klo 9.45-15.00. Harjoituksessa testataan länsimetron matkustajaturvallisuutta kuvitteellisessa evakuointitilanteessa aidossa metron toimintaympäristössä.

Harjoituksen aikana aseman läheisyydessä liikkuu paljon hälytysajoneuvoja. Harjoituksessa käytetään vaaratonta, väriltään vaaleanharmaata harjoitussavua, joka ei ole terveydelle haitallisia. Savua tulee vapautumaan ilmaan metron savunpoistokuiluista ja leviämään vallitsevan tuulensuunnan mukaan. Harjoitussavusta ei tule soittaa Hätäkeskukseen, mikäli sille ei havaita muuta lähdettä kuin harjoitus.

Pelastuslaitos pahoittelee harjoituksesta aiheutuvaa haittaa alueen asukkaille ja yrityksille sekä muille siellä liikkuville. Haittavaikutusten minimoimiseksi turhaa liikkumista alueella tulee välttää. Harjoituksen toteuttaminen tuottaa arvokasta tietoa metroliikenteen turvallisuuden kehittämiseksi, joka koituu meidän kaikkien yhteiseksi hyödyksi.

Lisätietoja harjoituksesta:

Länsimetro Oy, viestintäjohtaja Satu Linkola, puh. 046 877 3392

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos, palopäällikkö Heikki Kervinen, puh 09 8162 8699 (vaihde).

Helsingin pelastuslaitos harjoittelee Lauttasaaren asemalla 20.9.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos harjoittelee Lauttasaaren metroasemalla keskiviikkona 20.9.2017 kello 12.00 – 15.00 välisenä aikana. Harjoituksen tavoitteena on tarkastella metron teknisten järjestelmien toimivuutta, tilojen toiminnallista turvallisuutta asiakkaiden näkökulmasta, eri toimijoiden välistä yhteistyötä sekä harjoitella pelastus- ja ensihoitotoimintaa.

Harjoitukseen osallistuu toistakymmentä pelastusajoneuvoa, joista aiheutuu alueen liikenteelle häiriöitä erityisesti metron sisäänkäyntien yhteydessä. Harjoituksessa käytetään vaaratonta, väriltään vaaleanharmaata harjoitussavua, joka ei ole terveydelle haitallisia. Savua tulee vapautumaan ilmaan metron savunpoistokuiluista ja leviämään vallitsevan tuulensuunnan mukaan. Harjoitussavusta ei tule soittaa Hätäkeskukseen, mikäli sille ei havaita muuta lähdettä kuin harjoitus.

Pelastuslaitos pahoittelee harjoituksesta aiheutuvaa haittaa alueen asukkaille ja yrityksille sekä muille siellä liikkuville. Haittavaikutusten minimoimiseksi turhaa liikkumista alueella tulee välttää. Harjoituksen toteuttaminen tuottaa arvokasta tietoa metroliikenteen turvallisuuden kehittämiseksi, joka koituu meidän kaikkien yhteiseksi hyödyksi.

Lisätietoja harjoituksesta antaa tarvittaessa harjoituksen johtaja, aluepäällikkö Jani Pitkänen, p. 050 4336905 tai s-posti jani.pitkanen@hel.fi .

 

Länsimetron ja HKL:n käyttöönottokatsaus 15.9.

Kuluneen viikon tapahtumat:

• Valvomojärjestelmät toimivat, mutta käyttökuntoon saattamista jatketaan.
• 14.9. suoritettu aikataulun mukainen koeajo keskeytettiin länsimetron sähköjärjestelmän häiriöiden vuoksi. Lisäksi koeajon aikana esiintyi muita pienempiä, peräkkäisiä liikennehäiriöitä.
Sähköjärjestelmän häiriössä radan suojajärjestelmä toimi suunnitellusti asetettujen raja-arvojen mukaisesti ja keskeytti liikenteen. Tarvittavat toimenpiteet ovat käynnissä ja niiden vaikutus testataan seuraavan koeajon aikana, joka suoritetaan vain länsimetron alueella ensi tiistaina.

Jäljellä olevat tehtävät ennen liikenteen aloittamista:

• Metron käyttöön tarvittavissa järjestelmissä olevien vikojen korjaaminen
• Paloilmoitinjärjestelmän kytkeminen Hätäkeskukseen
• Valvomojärjestelmien siirto HKL:n tuotannon esivaiheen käyttöön
• Aikataulun mukaisen liikenteen kokeilu koko metrolinjan osuudella vähintään kolmen päivän aikana onnistuneesti
• Asemien ja radan ylläpidon tuotannon esivaihe (HKL): Metron toimintavarmuuden ja luotettavuuden varmistaminen ja mahdollisesti havaittavien puutteiden korjaaminen, HKL:n henkilöstön valmiuden kohottaminen
• Yleisöpelastusharjoitukset ennen matkustajaliikenteen alkamista
• Viranomaishyväksynnät matkustajaliikenteen aloittamiseen

Seuraava tilannekatsaus 22.9.

Lisätietoja:
HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski, p. 040 520 6710
Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Ville Saksi, p. 040 823 2086

Länsimetron ja HKL:n käyttöönottokatsaus 8.9.

Kuluneen viikon tapahtumat:

 • Helsingin pelastuslaitos puolsi 4.9. Koivusaaren ja Lauttasaaren asemien käyttöönottoa. Tällä puollolla HKL on voinut käynnistää liikenteen aloittamisen edellyttämän valmistelun.
 • Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos antoi vastaavan puollon Espoon puoleisille kuudelle asemalle 31.8.
 • Länsimetron ja HKL:n yhteisen tilannejohtamisen toimintamallia tehostettiin tavoitteena kaikkien osapuolten toimenpiteiden saumaton yhteensovittaminen ja aikataulun varmuuden parantaminen
 • Päätettiin viikoittaisesta tiedottamisesta perjantaisin tilannekatsauskokouksen jälkeen
 • Urakoitsijoiden asemakohtaiset loppusiivoukset valmistuivat valtaosin
 • Sovittu pelastuslaitosten kanssa äänievakuointi-, sprinkler-, kaasusammutus- ja paloilmoitinjärjestelmien kytkemisestä Hätäkeskukseen. Tavoiteaikataulu kytkennälle ensi viikolla.

Jäljellä olevat tehtävät ennen liikenteen aloittamista:

 • Valvomojärjestelmien antaminen täysimääräisesti toimivina HKL:n käyttöön
 • Rakennusvalvonnan lopulliset hyväksynnät Espoossa ja Helsingissä matkustajaliikenteen aloittamista varten
 • Muiden HKL:n ja Länsimetron tunnistamien tarpeellisten muutosten tekeminen
 • Asemien ja radan ylläpidon tuotannon esivaihe (HKL), henkilöstön valmiuden kohottaminen, kokonaisuuden toimivuuden varmistus ja mahdollisesti havaittavien puutteiden korjaaminen
 • Aikataulun mukaisen liikenteen kokeilu suoritettu
 • HKL:n suorittama kahden viikon onnistunut testijakso järjestelmien ylösnoston jälkeen

Muuta tiedotettavaa:

Matinkylän Ison Omenan M-tasolla oleva palorullaovi vaihdetaan lopulliseen oveen paloturvallisuuden parantamiseksi. Palorullaoven vaihtaminen alkaa ensi viikolla. Ovi erottaa kauppakeskuksen ja metron tilat toisistaan ja sijaitsee metron liukuportaiden yläpäässä. Kauppakeskuksen ja aseman välien palorullaovi vaihdetaan myöhemmin myös Niittykummussa. Lauttasaaressa tehdään vielä vastaavan oven viimeistelyä. Ovityöt eivät vaikuta käyttöönoton aikatauluun.

Seuraava tilannekatsaus 15.9.

Lisätietoja:

Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Ville Saksi, p. 040 823 2086

HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski, p. 040 520 6710

 

Tunnelien yhdistämisessä superpäivä: puhkaisuja yhteensä neljällä eri työmaalla

Länsimetron Matinkylä-Kivenlahti –osuudella yhdistetään torstaina 7.9. tunneleita yhteensä neljän eri työmaan välillä. Länsimetron urakoissa kunkin työmaan tunneleita louhitaan samanaikaisesti, ja lopulta tunnelit yhdistyvät urakkarajalla. Tunnelien välillä on keskimäärin 3-6 metriä kiveä, joka poistetaan puhkaisussa.

Kaitaan ja Soukan välillä louhittujen tunnelien väliltä puhkaistaan viimeinen ohut kalliotulppa torstaina iltapäivällä, ja Sammalvuoren varikon ja Espoonlahden työmaan välillä puhkaisu tehdään illalla. Sammalvuoren ja Espoonlahden välillä puhkaisu tehdään osissa; ensin avataan kapeampi yhteys tunnelista toiseen, ja sen jälkeen syntynyttä aukkoa levitetään. Soukan ja Kaitaan välillä puhkaisu tehdään yhdellä räjäytyskerralla.

Länsimetron kakkosvaiheen ensimmäinen puhkaisu tehtiin 10.8. Kaitaan ja Finnoon välillä. Tuoreen puhkaisun myötä Kaitaan työmaalta avautuu siis tunneliyhteys molempiin ympäröiviin tunneleihin.

Yhteensä louhinnoista on tällä hetkellä tehty länsimetron Matinkylä-Kivenlahti – osuudella 90 prosenttia. Louhintaa seuraa rakennusvaihe, joka on jo alkanut Sammalvuoren kohdalla.

Lisätietoja: Länsimetron palautepuhelin (ma–pe klo 9-15): 050 377 3700

Puhkaistu tunneli Kaitaan ja Soukan työmaiden välillä.