Finnoo

Länsimetro on rakennuttanut Finnoon metroaseman, johon kuuluu Finnoonsillan ja Meritien sisäänkäynnit sekä tekniikkarakennuksia. Rakennusurakan toteutti GRK Infra Oy:n ja Aki Hyrkkönen Oy:n muodostama työyhteenliittymä. Finnoon metroaseman rakennusurakka valmistui  toukokuussa 2022. Metroasema otetaan käyttöön, kun liikenne Matinkylä-Kivenlahti-osuudella alkaa arvion mukaan vuonna 2023.

 

Finnoon aseman arkkitehtuurissa on vaikutteita Espoon merellisyydestä ja lähiluonnosta. Aseman suunnittelusta vastaa PES-Arkkitehdit OyAsemalla on Leena Nion ”Haavekuvia”-teos.

Tutustu luonnonläheiseen Finnooseen.

Sijainti

Finnoon metroasema sijaitsee Espoon uudessa kaupunginosassa. Metroliikenteen jatkuessa Matinkylästä Kivenlahteen Finnoon kaupunginosan rakentaminen on vielä kesken. Muu alueen rakentaminen vaikuttaa metron käytettävyyteen. Metroasemalle turvataan aina kuitenkin esteetön ja turvallinen kulku.

Finnoon metroasemalla on Finnoonsillan ja Meritien sisäänkäynnit. Asemalaiturin länsipäästä on yhteys kummallekin sisäänkäynnille. Finnoonsillan sisäänkäynnillä on hissiyhteys. Sisäänkäynnin osoite on Finnoonsilta 36. Meritien sisäänkäynnillä on hissi- ja liukuporrasyhteys. Meritien sisäänkäynnillä on Suomen pisimmät liukuportaat, joiden nostokorkeus on noin 34,5 metriä ja runkojen pituus noin 78 metriä. Sisäänkäynnin osoite on Meritie 10.

Lisäksi metroasemaan kuuluu tekniikkarakennuksia.

Katso video Kaitaan metroaseman sijainnista YouTubesta.

HSL:n reittiopas

HSL suunnittelee ja hankkii toiminta-alueensa joukkoliikenteen. HSL:n reittioppaaseen  tulee lähempänä metroliikenteen alkamista tietoja mm. reiteistä, pysäkeistä, matka-ajoista ja hinnoista.

Finnoonsillan sisäänkäynnillä on metroliikenteen alkaessa 72 katettua pyöräliityntäpaikkaa ja Finnoonsillan alikulun yhteydessä 142 paikkaa.

Metroliikenteen alkaessa Finnoossa on 100 väliaikaista autoliityntäpaikkaa Finnoonsillan sisäänkäynnin pohjoispuolella. Finnoon alueen rakentamisen edettyä paikat siirretään uuden kadun, Kiikarikadun itäpuolelle.

Finnoon alueen kehittyminen

Finnoosta tulee Länsiväylältä merenrantaan asti ulottuva 17 000 asukkaan kaupunginosa, jonka korkea keskusta syntyy metroaseman ympärille. Finnoonsillan sisäänkäynti tulee olemaan osa Finnooseen tulevia kaupallisia palveluja. Meritien sisäänkäynti on itsenäisempi kokonaisuus.

Espoon kaupungin sivuilla on tietoa Finnoon alueen kehityksestä

Finnoon metroaseman sisäänkäynnit ovat Finnoonsillan sisäänkäynti ja Meritien sisäänkäynti.

Finnoon metroaseman sisäänkäynnit. Kuva: Iiro Mikola, Optivision Oy.

Ilmakuva Finnoon alueesta. Etualalla on Meritien sisäänkäynti ja takana Finnoonsillan sisäänkäynti. Kummallakinsisäänkäynnillä on vihekatto.

Ilmakuva Finnoon metroasemasta. Etualalla on Meritien sisäänkäynti, takana on Finnoonsillan sisäänkäynti. Kuva: Iiro Mikola, Optivision Oy.

Ilmakuva Finnoon metroaseman Finnoonsillan sisäänkäynnistä. Sisäänkäynnillä on viherkatto. Sisäänkäynnin edessä on katettuja pyöräpaikkoja.

Finnoonsillan sisäänkäynti. Kuva: Iiro Mikola, Optivision Oy.

Finnoon metrolaituri. Kuva: M. Wirman.

Finnoon asemalaiturin liukuportaat. Kuva: Kusti Manninen, Tunne Productions Oy

Meritien sisäänkäynnin liukuportaat Kusti Manninen, Tunne Productions Oy

Siirtymäkäytävä Finnoonsillan sisäänkäynnille. Kusti Manninen, Tunne Productions Oy

Finnoonsillan sisäänkäynnin hissiaula. Kusti Manninen, Tunne Productions Oy

Havainnekuva Finnoon metroaseman asemalaiturilta.

PES-Arkkitehdit Oy: Alustava luonnos