Kaitaa

Länsimetro on rakennuttanut Kaitaan metroaseman, johon kuuluu Kaitaantien sisäänkäynti ja varauksena Iivisniemenkallion sisäänkäynti sekä tekniikkarakennuksia. Rakennusurakan toteutti YIT Suomi Oy:n ja Are Oy:n työyhteenliittymä. Kaitaan rakennusurakka valmistui touokuussa 2022. Metroasema otetaan käyttöön, kun liikenne Matinkylä-Kivenlahti-osuudella alkaa arvion mukaan vuonna 2023.

Kaitaan aseman arkkitehtoninen teema on alueen luonteen ja kaupunkisuunnittelun teemojen mukaisesti ”vehreät korttelipihat”. Aseman suunnittelusta vastaa PES-Arkkitehdit OyAsemalla on Antti Tantun ”Juurtuminen”-teos.

Tutustu juurtumisen Kaitaaseen.

Sijainti

Asema sijaitsee pientalovaltaisella Kaitaan alueella. Kaitaan metroaseman pääsisäänkäynti on Kaitaantiellä. Kaitaantien sisäänkäynniltä asemalaiturille on suora yhteys sekä hisseillä että liukuportailla. Sisäänkäynnin osoite on Iivisniementie 15.

Iivisniemenkallion sisäänkäynti on varaus, eikä sitä oteta käyttöön metroliikenteen alkaessa. Sisäänkäynnillä on suora hissiyhteys asemalaiturille. Sisäänkäynnin osoite on Hannuskallio 5.

Metroasema ja sen sisäänkäynnit ovat esteettömiä.  Lisäksi metroasemaan kuuluu tekniikkarakennuksia.

HSL:n reittiopas

HSL suunnittelee ja hankkii toiminta-alueensa joukkoliikenteen. HSL:n reittioppaaseen  tulee lähempänä metroliikenteen alkamista tietoja mm. reiteistä, pysäkeistä, matka-ajoista ja hinnoista.

Metroliikenteen alkaessa Kaitaantien sisäänkäynnillä on 200 pyöräliityntäpaikkaa. Myöhemmin mahdollisuus lisäpaikkoihin.

Metroliikenteen alkaessa on 47 väliaikaista autoliityntäpaikkaa Kaitaantien varressa Muu alueen rakentaminen vaikuttaa mm. lopullisiin liityntäpysäköintipaikkoihin.

Kaitaan alueen kehittyminen

Espoon kaupunki kehittää Kaitaan metroaseman ympäristöä mm. metroaseman ympärillä olevaa korttelia, johon rakentuu Kaitaan metrokeskuksen asuinkerrostaloja.

Espoon kaupungin sivuilla on tietoa Kaitaan alueen kehityksestä

Kaitaan alueella on menossa kaavamuutoshankkeita. Ajankohtaisista asemakaavoituskohteista löytyy lisätietoa Espoon karttapalvelusta.

Kaitaan metroaseman sisäänkäynnit ovat Kaitaantien sisäänkäynti ja Iivisniemenkallion sisäänkäynti. Iivisniemenkallion sisäänkäynti otetaan matkustajien käyttöön vasta myöhemmin.

Ilmakuva Kaitaan metroasemasta. Kuva: Iiro Mikola, Optivision Oy

Kaitaan asemalaituri. Kuva: Kusti Manninen, Tunne Productions Oy

Kaitaantien sisäänkäynnin liukuportaat. Kuva: Kusti Manninen, Tunne Productions Oy

PES-Arkkitehdit: alustava luonnos