Viileän valkoinen Tapiola

Tapiolan metroaseman valkoisella asemalaiturilla lukuisten valaisinkupujen alla matkustajaa tervehtii ”Emma jättää jäljen” -teoksen veistos. Tapiolan metroasemalla taustavalaistut valkoiset lasiseinät täydentävät aseman ilmeen avarana ja korkeana lippuhallitasolle laajenevana tilana.

Laiturialueen katossa on 108 valaisinkupua, jotka toimivat myös akustisena vaimentimena. Valaisimilla on monta funktiota: ne vaimentavat ainoan kaksikerroksisen aseman äänimaailmaa, valaisevat ja niiden sisään on kätketty tekniikkaa, kuten sprinklaus ja kaiuttimet. Kuvun kantava rakenne, lasikuitukupu, on palonkestävää hartsia, joka on pinnoitettu molemmin puolin palonkestävällä akustiikkavaahdolla. Kuvun alareunaa kiertää led-nauha, joka valaisee kuvun sisäpinnan. Kuudessatoissa kuvussa on kaiutin: kuvun geometria suuntaa ja rajaa äänen suunnan ja parantaa kuulutusten kuuluvuutta. Kaikissa kuvuissa on lisäksi sprinklerisuutin. Tapiolan aseman suunnittelusta vastaa Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy.

Asemataide Kim Simonsson ”Emma jättää jäljen”

Tapiolan metroaseman asemalaiturin suurikokoinen valkoinen veistoshahmo on osa Kim Simonssonin kokonaisteosta ”Emma jättää jäljen”. Veistoksen lisäksi kokonaisuuteen kuuluu metroaseman tilaan sijoittuvat värikkäät kädenjäljet. Teos kuuluu Espoon modernin taiteen museon EMMA:n kokoelmaan. Lisätietoja teoksesta Espoon modernintaiteen museon Emman sivuilta.

Asemalaiturilla matkustajia tervehtii Kim Simonssonin veistos ”Emma jättää jäljen”. Kuva: Timo Kauppila / Indav

Tapiolan metroaseman metrolaituri. Laiturialueen katosta löytyy 108 valaisinkupua, jotka toimivat akustisena vaimentimena. Laiturilla matkustajia tervehtii Emma-patsas.

Teokseen kuuluu myös värikkäät kädenjäljet. Kuva: Timo Kauppila / Indav

Valkoisessa seinässä on värikäs jälki - ikään kuin joku olisi tehnyt sen kädellä.