Tapiola

Tapiolan metroasema sijoittuu Merituulentien alapuolelle. Sen virallinen osoite on Merituulentie 1. Taustavalaistut valkoiset lasiseinät täydentävät aseman ilmeen avarana ja korkeana lippuhallitasolle laajenevana tilana.

Tapiolan asema on metron toinen läntinen pääteasema ja tärkeä liityntäliikenteen keskus. Aseman yhteydestä toimii bussiterminaali, joka avattiin matkustajille alkuvuodesta 2019 samanaikaisesti eteläisen sisäänkäynnin kanssa. Laituritilaa kiertää kaupunkitasanne, joka palvelee Tapiola Parkin ja Merituulentien eteläpuolen välistä jalankulkuyhteyttä. Metrosta on suora yhteys Ainoa-kauppakeskukseen, jonka kolmas vaihe avautui syksyllä 2019. Metroasemalta on lyhyt matka mm. näyttelykeskus Weegeehen, vuoden museoksi 2018 valittuun Emmaan, Tapiola Sinfoniettaan ja Espoon kaupunginteatteriin.

Laiturialueen katosta löytyy 108 valaisinkupua, jotka toimivat akustisena vaimentimena. Valaisimilla on monta funktiota: ne vaimentavat ainoan kaksikerroksisen aseman äänimaailmaa, valaisevat ja niiden sisään on kätketty tekniikkaa, kuten sprinklaus ja kaiuttimet. Kuvun kantava rakenne, lasikuitukupu, on palonkestävää hartsia, joka on pinnoitettu molemmin puolin palonkestävällä akustiikkavaahdolla. Kuvun alareunaa kiertää led-nauha, joka valaisee kuvun sisäpinnan. Kuudessatoissa kuvussa on kaiutin: kuvun geometria suuntaa ja rajaa äänen suunnan ja parantaa kuulutusten kuuluvuutta. Kaikissa kuvuissa on lisäksi sprinklerisuutin.

Asemalaiturilla matkustajia tervehtii Kim Simonssonin veistos ”Emma jättää jäljen”.

Tapiolan aseman suunnittelusta vastaa Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy.

HSL suunnittelee ja hankkii toiminta-alueensa joukkoliikenteen

Lisätietoja Tapiolan alueen kehittymisestä

Tapiolaan rakennetaan metron tulon myötä asuntoja yli 2 000 uudelle asukkaalle, ja alueen väkimäärän arvioidaan kasvavan noin 15 000:een vuoteen 2050 mennessä.

Tutustu Tapiolan asemaan DESIGN. TUNNE. METRO.-videolla Riku Rantalan opastuksella.

Tutustu Tapiolan asemaan esittelyvideon avulla.

Tapiola, Emma jättää jäljen

Tapiolan metroaseman asemalaiturilla matkustajia tervehtii

Tapiola, liukuportaat

Tapiolan metroaseman liukuportaat

Käynti kauppakeskus Ainoaan

Sisäänkäynti Tapiolan metroasemalta kauppakeskus Ainoaan

Emma jättää jäljen -taideteosta

Emma jättää jäljen -taideteoksen osana on värikkäät jäljet valkoisessa seinässä.