Tapiola

Tapiolan metroasemaa leimaa valkoisuus ja avoimen tilan tuntu. Taustavalaistut valkoiset lasiseinät täydentävät aseman ilmeen avarana ja korkeana lippuhallitasolle laajenevana tilana. Tapiolan asemasta tulee metron toinen läntinen pääteasema sekä tärkeä liityntäliikenteen keskus. Aseman yhteydestä löytyy myös bussiterminaali, joka avataan matkustajille 2019 alkuvuodesta. Siihen saakka Tapiolan keskustassa on käynnissä vielä monia muita rakennushankkeita. Sammonsillan sisäänkäynnin kohdalla tulee myöhemmin rakentumaan Ainoa kauppakeskuksen kolmas vaihe.

  • Tapiolan asema sijoittuu Merituulentien alapuolelle ja sen virallinen osoite on Merituulentie 1. Laiturihalliin pääsee liukuportailla ja hisseillä Sammonsillan väliaikaista kulkureittiä pitkin. Sammonsilta löytyy osoitteesta Länsituulenkuja 1-3.
  • Tapiolan metroasema tulee olemaan kiinteä osa yläpuolella olevaa kauppakeskusta ja Tapiolan palveluja.
  • Matkustajia päivittäin n. 26 000 (Strafican ennuste v. 2015 vuodelle 2025.)
  • Laituritilaa kiertää kaupunkitasanne, joka tulee palvelemaan Tapiola Parkin ja Merituulentien eteläpuolen välistä jalankulkuyhteyttä.
  • Laiturialueen katosta löytyy 108 valaisinkupua, jotka toimivat akustisena vaimentimena. Valaisimilla on monta funktiota, ne vaimentavat ainoan kaksikerroksisen aseman äänimaailmaa, valaisevat ja niiden sisään on kätketty tekniikkaa, kuten sprinklaus ja kaiuttimet. Kuvun kantava rakenne, lasikuitukupu, on palonkestävää hartsia, joka on pinnoitettu molemmin puolin palonkestävällä akustiikkavaahdolla. Kuvun alareunaa kiertää led-nauha, joka valaisee kuvun sisäpinnan. Kuudessatoista kuvussa on kaiutin, kuvun geometria suuntaa ja rajaa äänen suunnan ja parantaa kuulutusten kuuluvuutta. Kaikissa kuvuissa on lisäksi sprinklerisuutin
  • Asemalaiturilla matkustajia tervehtii Kim Simonssonin veistos ”Emma jättää jäljen.”
  • Tapiolan aseman suunnittelusta vastaa APRT Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy.

Tapiolan kehittäminen liittyy kiinteästi metron rakentamiseen

Osoitteessa www.tapiolankeskus.fi on nähtävillä keskuksen alueella käynnissä olevien ja tulevien projektien tiedot ja etenemisaikataulut. Muu rakentaminen alueella jatkuu vielä metroliikenteen alkamisen jälkeenkin. Bussiterminaali valmistuu arvion mukaan vuoden 2019 alussa. 

Kuva suurempana

Tapiolan asemalaituri

Näkymä liukuportaisiin

Emma-taideteos asemalaiturilla

Tapiolan sprinklerikeskus

Opasteiden kiinnitystä asemalla