Länsimetro on rakennuttanut Kivenlahden metroaseman, johon kuuluu aseman läntinen sisäänkäynti ja Kivenlahdentorin sisäänkäynti sekä tekniikkarakennuksia. Metroasema otettiin käyttöön 3.12.2022. Rakennusurakan toteutti Skanska Infra Oy.
Kivenlahden metroasema on tyyliltään viileän rauhallinen ja sävyiltään vaalea. Aseman arkkitehtuurisuunnittelusta vastaa ALA-Architects. Asemalaiturilla on kuvanveistäjä Kalle Mustosen ”Kulkijat”-veistos.
Sijainti
Kivenlahti on metron läntinen päätepiste. Asema tulee jäämään tiivistyvän Kivenlahden kaupunginosan uusien rakennusten ympäröimäksi.
Metroasemalla on kaksi sisäänkäyntiä: läntinen sisäänkäynti ja Kivenlahdentorin sisäänkäynti. Kivenlahdentorin sisäänkäynti on matkustajien käytössä metroliikenteen alkaessa. Sisäänkäynnin osoite on Meriusva 7. Aseman läntinen sisäänkäynti ei ole matkustajien käytössä metroliikenteen alkaessa alueen muusta rakentamisesta johtuen. Tämä sisäänkäynti otetaan käyttöön, kun sisäänkäynnin ympäristön rakentaminen valmistuu.
Metroasema ja sen sisäänkäynnit ovat esteettömiä. Lisäksi metroasemaan kuuluu tekniikkarakennuksia.
HSL:n reittiopas
HSL suunnittelee ja hankkii toiminta-alueensa joukkoliikenteen. HSL:n reittioppaassa on tietoja mm. reiteistä, pysäkeistä, matka-ajoista ja hinnoista.
Kivenlahden alueen kehittyminen
Metron myötä Kivenlahden alueella on käynnissä myös muuta rakentamista, joka vaikuttaa asemaympäristön katujärjestelyihin. Kivenlahden metroaseman ympäristöön rakennetaan uusia asuntoja ja kaupunginosa tiivistyy. Länsiväylän suuntaisesti kulkevan uuden Höyrylaivantien varteen tulee alueen uusi liikekeskus, jonka tiloihin on muuttamassa myös Laurea-ammattikorkeakoulu. Liikekeskuksen länsipuolelle suunnitellaan suurta liikunta- ja tapahtumakeskusta. Kivenlahden metroaseman ympäristöön on suunnitteilla asuntoja noin 1 700 asukkaalle.
Keskeinen osa Kivenlahtea on tulevaisuudessa Länsiväylän pohjoispuolella sijaitseva Kiviruukki, jonne tulee asuntorakentamista noin 12 000 asukkaalle. Alueelle kehittyy myös Kiviruukin bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymä Cleantech Garden. Alueella toimii jo nyt VTT Bioruukki, joka on Pohjoismaiden suurin bio- ja kiertotalouden tutkimuslaitos. Omnia suunnittelee Kiviruukkiin uutta kampusta.
Espoon kaupungin sivuilla on tietoa Kivenlahden alueen kehityksestä.
- Metro tuo Kivenlahteen uusia asukkaita, työpaikkoja, palveluja ja oppilaitoksia – Kiviruukista kasvaa ainutlaatuinen bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymä
- Kivenlahden täydennysrakentaminen
- Kivenlahden metrokeskus II
- Kivenlahden metrokeskuksen katu- ja puistoalueet
- Kiviruukin osayleiskaava
- Kivenlahdentulli
- Marinpuisto
- Ruukinhuhta
- Ajankohtaisista asemakaavoituskohteista löytyy lisätietoa Espoon karttapalvelusta