Kivenlahti

Tyyliltään viileän rauhallinen, sävyiltään vaalea Kivenlahden metroasema tulee jäämään tiivistyvän Kivenlahden kaupunginosan uusien rakennusten ympäröimäksi. Asemasta tulee kakkosvaiheen pääteasema. Aseman suunnittelusta vastaa ALA Architects. Kivenlahden aseman sisäänkäynti sijoittuu Kivenlahdentien eteläpuolelle Merivirran ja Kivenlahdenkadun väliselle alueelle. Läntisen sisäänkäynnin rakennukset sijaitsevat Kivenlahdentien varrella. Itäinen sisäänkäynti ja lippuhalli sijoittuvat Merenkäynti-jalankulkureitin päätteeseen, lähelle Kivenlahdentoria. Kivenlahden asemalaiturin lattia on noin 25 metriä merenpinnan alapuolella. Tietoa sisäänkäyntien sijainneista ja liikkumisesta asemalla löytyy Kivenlahden metrotyömaan rakentamisen osiosta.

Metron myötä alueella on käynnistynyt myös muuta rakentamista. Kivenlahdentien eli läntisimmän sisäänkäynnin kohdalle on tulossa Kivenlahden liikekeskus, jonne sijoittuu alueen uusia palveluita. Metroliikenteen alkaessa Kivenlahdentien sisäänkäynti ei kuitenkaan vielä ole matkustajien käytössä alueen muusta rakentamisesta johtuen. Sisäänkäynti otetaan käyttöön, kun sisäänkäynnin ympäristön rakentaminen valmistuu. Kivenlahden alueelle kehittyy myös Kiviruukin bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymä. Alueelle arvioidaan tulevan noin 12 000 asukasta ja 2 000 uutta työpaikkaa. Kivenlahden aseman rakentamisen sivuilla on koottu linkkejä alueen kehittymistä koskien.

Kivenlahti on kakkosvaiheen pääteasema. Aseman taiteen toteuttaa Kalle Mustonen, jonka teos ”Kulkijat” muodostuu kahdesta metrolaiturilla juoksevasta puisesta humoristisesta hahmosta.  Hahmot ovat noin kaksi ja kolme metriä korkeat. Kulkijat ovat päätepisteen ikoninen maamerkki. Lisätietoja asemataiteesta.

Kivenlahden työmaan ajankohtaisista työvaiheista kerrotaan lisää rakentamisen osiossa.

Tutustu Kivenlahden asemaan esittelyvideollamme.

 

Kalle Mustosen teos "Kulkijat"

Kuvassa näkyy kaksi oranssia hahmoa metrolaiturilla, joka on vielä työmaa.

ALA Architects: alustava luonnos

Kuvassa arkkitehdin havainnepiirros Kivenlahden metroaseman asemalaiturista. Laiturialueella valaistus koostuu valoputkista ja keskellä laituria on kaksi pyöreää puuveistosta.

ALA Architects: alustava luonnos

Havainnekuva Kivenlahden metroaseman liukuportaista.

ALA Architects: alustava luonnos

Havainnekuva Kivenlahden metroaseman liukuportaista.

Kuvassa arkkitehdin havainnepiirros Kivenlahden metroaseman julkisivusta. Julksivu on valkoinen. Oven kohdalla on kolmion muotoinen katosrakennelma.