Espoonlahti

Espoonlahden metroasema sijoittuu kauppakeskus Lippulaivan lounaispuolelle, Espoonlahdenraitin kohdalle, Espoonlahdentorin ja Solmutorin väliin. Aseman laituritason molemmista päistä pääsee nousemaan liukuportaita tai hissiä käyttäen suoraan maan pinnan tasolla oleviin lippuhalleihin, jotka avautuvat kauppakeskuksen aulatiloihin ja sitä kautta ulos Espoonlahteen. Espoonlahden asemalaiturin lattia on noin 15 metriä merenpinnan alapuolella. Tietoa aseman sijainnista ja liikkumisesta asemalla löytyy Espoonlahden metrotyömaan rakentamisen osiosta.

Espoonlahden metroaseman yleistunnelmaan on haettu vaikutteita läheisen uimahallin väri-, valo- ja materiaalipaletista. Vedenpinnan väreilyä ja heijastuvaa valoa imitoidaan aseman kromipinnoilla. Asemalaituri on valaistu kirkkaalla valkoisella valolla. Laituritasolla voi seinien ja katon väreilevien kromipintojen heijastuksien ansiosta kuvitella olevansa jättimäisen kilpauintialtaan pohjalla. Laiturialueen värikkäiden ovien värimaailma on myös haettu uimahallimaailmasta eli uima-altaiden värikkäistä ratakellukkeista.  Kaakelipinnat hohtavat valkoisina, ja ovat materiaalina tuttuja myös esimerkiksi Lontoon ja Pariisin metroista. Metroaseman ja läheisen bussiterminaalin on suunnitellut Arkkitehtitoimisto ALA.

Taiteilija Hans Rosenström vastaa metroaseman arkkitehtuurin kanssa keskustelevasta ja siitä inspiroituneesta valo- ja ääniteoksesta nimeltään ”Varjot veden pinnalla”. Laiturihallin tummansinisen katon keskiosaan ilmestyy aika ajoin orgaaninen valokuvio, jonka liike herättää louhitun kallion aaltoilevat muodot eloon. Teokseen kuuluu myös epäsäännöllisin ajoin ja yllättäen esille nousevat äänimaisemat, jotka syntyvät ja kasvavat tilassa, kunnes taas katoavat asemalaiturin ääniin. Taideteoksen tunnelma on rauhallinen ja meditatiivinen. Se pyrkii aktivoimaan hetkiä, jolloin koemme yhteyden ympäröivään tilaan ja toisiimme. Lisätietoja asemataiteesta.

Espoonlahden työmaan ajankohtaisista työvaiheista kerrotaan lisää rakentamisen osiossa. 

Tutustu Espoonlahden aseman rakentamiseeen esittelyvideollamme. 

ALA Architects: alustava luonnos

Kuvassa arkkitehdin piirtämä havainnekuva Espoonlahden metroaseman metrolaiturista. Katto on tumman sininen ja laituriseinien sivut kiiltevät.

ALA Architects: alustava luonnos

Havainnekuva Espoonlahdenmetroaseman Espoonlahdentorin sisäänkäynnin lippuhallista.

ALA Architects: alustava luonnos

Havainnekuva Espoonlahden metroaseman Solmutorin sisäänkäynnin liukuportaista.