Espoonlahti

Länsimetro on rakennuttanut Espoonlahden metroaseman, jonka sisäänkäynnit sijoittuvat uuden kauppakeskus Lippulaivan yhteyteen. Aseman yhteyteen rakennettiin myös Espoonlahden bussiterminaali. Rakennusurakan toteutti SRV Rakennus Oy. Rakennusurakka valmistui toukokuussa 2022.

Metroasema otetaan käyttöön, kun liikenne Matinkylä-Kivenlahti-osuudella alkaa arvion mukaan vuonna 2023. Espoonlahden metroaseman rakentamisesta on lisätietoja rakentamisen osiossa.

Espoonlahden metroaseman yleistunnelmaan on haettu vaikutteita läheisen uimahallin väri-, valo- ja materiaalipaletista. Aseman arkkitehtuurisuunnittelusta vastaa ALA-Architects.  Asemalaiturilla on Hans Rosenströmin valo- ja ääniteos ”Varjot veden pinnalla”.

Tutustu väreilevään Espoonlahteen.

Sijainti

Espoonlahden metroasema sijaitsee kauppakeskus Lippulaivan yhteydessä. Lippulaivan osoite on Espoonlahdenkatu 8. Kumpikin aseman sisäänkäynneistä on matkustajien käytössä metroliikenteen alkaessa. Asemalaiturin molemmista päistä on suora hissi- ja liukuporrasyhteys Lippulaivaan ja sitä kautta Espoonlahteen.

Metroasema ja sen sisäänkäynnit ovat esteettömiä.  Lisäksi metroasemaan kuuluu tekniikkarakennuksia.

HSL:n reittiopas

HSL suunnittelee ja hankkii toiminta-alueensa joukkoliikenteen. HSL:n reittioppaaseen  tulee lähempänä metroliikenteen alkamista tietoja mm. reiteistä, pysäkeistä, matka-ajoista ja hinnoista.

Metroliikenteen alkaessa käytössä yli 760 pyöräliityntäpaikkaa tasaisesti eri suunnista tuleville. 200 paikoista on katettuja. Osassa paikkoja on sähköpyörien latausmahdollisuus.

Espoonlahden alueen kehittyminen

Espoonlahden metroasema on kauppakeskus Lippulaivan yhteydessä. Metron myötä Espoonlahden alueelle suunnitellaan asuinrakentamista. Esimerkiksi Lippulaivan välittömään läheisyyteen rakennetaan asuinkerrostaloja ja väliaikaisen Pikkulaivan tilalle. Metroaseman läheisyyteen rakennetaan myös uusia aukioita ja kulkureittejä. Lue lisää ”Espoonlahdessa metrosta noustaan kauppakeskukseen”.

Espoon kaupungin sivuilla on tietoa Espoonlahden alueen kehityksestä

Espoonlahden metroaseman sisäänkäynnit ovat kauppakeskuksen yhteydessä.

Espoonlahden metroaseman sisäänkäynnit ovat kauppakeskuksen yhteydessä.

Espoonlahden metroaseman asemalaituri. Kuva: Kusti Manninen, Tunne Productions Oy

Asemalaituritason ovet Solmutorille ja Espoonlahdenkadulle. Kuva: Kusti Manninen, Tunne Productions Oy

Kuvassa arkkitehdin piirtämä havainnekuva Espoonlahden metroaseman metrolaiturista. Katto on tumman sininen ja laituriseinien sivut kiiltevät.

ALA Architects: alustava luonnos Espoonlahden metroaseman metrolaiturist

Havainnekuva Espoonlahdenmetroaseman Espoonlahdentorin sisäänkäynnin lippuhallista.

ALA Architects: alustava luonnos Espoonlahdentorin sisäänkäynnin lippuhallista.

Havainnekuva Espoonlahden metroaseman Solmutorin sisäänkäynnin liukuportaista.

ALA Architects: alustava luonnos Solmutorin sisäänkäynnin liukuportaista.