Soukka

Soukan metroasema sijoittuu Soukan kauppakeskuksen välittömään läheisyyteen. Tietoa sisäänkäyntien sijainneista ja liikkumisesta asemalla löytyy Soukan metrotyömaan rakentamisen osiosta. Soukantorin sisäänkäynti on kaksikerroksinen. Neljällä rinnakkaisella hissillä varmistetaan sujuva liikkuminen suoraan laituritasolle. Toinen sisäänkäynti sijoittuu Yläkartanontielle, ja siellä kulku metroon on mahdollista myös liukuportaiden kautta. Soukan asemalaiturin lattia on noin 15 metriä merenpinnan alapuolella.

Metron myötä Soukassa on käynnisssä myös muuta rakentamista. Soukan aseman rakentamisen sivuilla on koottu linkkejä alueen kehittymistä koskien.

Metroasema on saanut vaikutteita ympäröivästä 60-luvun modernistisesta rakennuskannasta. Aseman arkkitehtuuri on tyyliltään ehdotonta. Sisäänkäyntipaviljonkien jokainen kulma on veitsenterävä, kun taas pinnat vaikuttavat äärimmäisen ohuilta. Pintojen värit nousevat modernismin perinteitä seuraillen tärkeämpään rooliin kuin niiden materiaalit. Sävyt edustavat kuitenkin 2020-lukua.

Sisäänkäyntipaviljonkien julkisivut on verhottu metallilevyillä, joiden maalauskäsittely on suunniteltu erityisesti Soukan asemaa varten. Kaksikerroksisen polttomaalauskäsittelyn ulompi kerros on antigraffitilakka, joka sisältää väriä vaihtavia hippuja. Julkisivujen sävy vaihtelee katselukulmasta ja säästä riippuen. Pinta myös heijastaa ympäristön värejä ja muotoja. Sisäänkäynnit toisaalta kontrastoivat Soukan vanhaa rakennuskantaa ja toisaalta sulautuvat siihen kameleonttimaisesti. Myös Soukantorin sisäänkäynnin ulkopuolella olevien sinisten betonirakenteiden sävy on määritelty juuri tätä asemaa varten. Julkisivujen erikoismaali jatkuu myös aseman sisäseinien ja alakattojen metalliverhouksissa. Laiturihalli on valaistu yli 1 300 eri korkeuksiin asennetulla valaisimella, jotka yhdessä synnyttävät mielikuvan aaltoilevasta pinnasta. Nämä “valoaallot” heijastelevat myös hallin sivuseinien metallipinnoissa. Sisätilojen muita materiaaleja ovat lasi, ruostumaton teräs, metallinhohtomaalilla mustaksi maalattu teräs sekä lattioiden harmaat kuivapuristelaatat. Aseman suunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto ALA.

Soukan taide on tilataideteos, joka koostuu neljästä eri elementistä (sfääristä), jotka sijoittuvat vertikaalisesti metroaseman eri osiin laituritasolta lippuhalliin. Teos toteutetaan valoilla ja kallioleikkausta muistuttavilla metallilevyrakenteilla. Sfäärit kuvaavat kallioleikkausta, pilviverhoa, tähdenlentoja ja tähtikuvioita. Teoksen toteuttaa Taneli Rautiainen ja sen nimi on ”Sfäärit”. Lisätietoja asemataiteesta.

 

Tutustu Soukan asemaan esittelyvideollamme.

 

Taneli Rautiaisen teos "Sfäärit"

Taneli Rautiaisen teos "Sfäärit"

ALA Architects: alustava luonnos

Kuvassa arkkitehdin havainnepiirros Soukan metroaseman laiturialueesta. Laiturialueella on valopisteistä puodostuva valaistus ja laituriseinien sivut ovat kiilteävää ruseahtavaa pintaa.

ALA Architects: alustava luonnos lippuaulasta

Havainnekuva Soukan metroaseman Soukantorin lippuaulasta, josta kulkeminen tapahtuu hisseillä.

Soukantorin sisäänkäynti

Kuvassa arkkitehdin havainnepiirros Soukan metroaseman Soukantorin sisäänkäynnin julkisivusta. Julkisivu on kulmikas ja rusehtavan värinen.