Soukka

Länsimetro on rakennuttanut Soukan metroaseman, johon kuuluu Soukantorin sisäänkäynti ja Yläkartanontien sisäänkäynti sekä tekniikkarakennuksia. Asema otettiin käyttöön 3.12.2022. Rakennusurakan toteutti YIT Suomi Oy:n ja Are Oy:n työyhteenliittymä.

Soukan metroasema on saanut vaikutteita ympäröivästä 60-luvun modernistisesta rakennuskannasta. Aseman arkkitehtuurisuunnittelusta vastaa ALA-Architects.  Asemalla on Taneli Rautiaisen ”Sfäärit”-tilataideteos.

Tutustu valojen Soukkaan.

Sijainti

Soukan metroasema sijoittuu Soukan kauppakeskuksen välittömään läheisyyteen. Asemalla on kaksi sisäänkäyntiä: Soukantorin ja Yläkartanontien sisäänkäynnit.

Soukantorin sisäänkäynti on kaksikerroksinen. Sisäänkäynnin Soukan liikekeskuksen tasolta on suora hissiyhteys laituritasolle. Käytössä on neljä hissiä.  Soukantien tasolta noustaan ensin portaita tai hissillä Soukantorin tasolle. Sisäänkäynnin osoite on Soukanraitti 5.

Yläkartanontien sisäänkäynniltä on hissi- ja liukuporrasyhteys asemalaiturille. Sisäänkäynnin osoite on Yläkartanontie 29.

Metroasema ja sen sisäänkäynnit ovat esteettömiä.  Lisäksi metroasemaan kuuluu tekniikkarakennuksia.

Soukan alueen kehittyminen

Metron myötä Soukan aluetta kehitetään ja sinne suunnitellaan mm. täydennysrakennusta. Espoon kaupunki kehittää esimerkiksi Soukantorin ympäristöä

Soukan asukasluku on noin 8 000. Metron uskotaan kiihdyttävän täydennysrakentamista ja korvaavaa uudisrakentamista. Täydennys- ja uudisrakentamisen myötä Soukan asukasluvun odotetaan kasvavan noin 2 000:lla.

Espoon kaupungin sivuilla on tietoa Soukan alueen kehityksestä

Soukan metroaseman asemalaituri. Kuva: M. Partanen

Laituritason hissiaula Soukantorin sisäänkäynnille. Kuva: Kusti Manninen, Tunne Productions Oy

Soukantorin sisäänkäynnin hissit. Kuva: M. Partanen

Siirtymäkäytävä Yläkartanontien sisäänkäynnille. Kuva: Kusti Manninen, Tunne Productions Oy

Yläkartanontien sisäänkäynnin liukuportaat. Kuva: M. Partanen

Yläkartanontien sisäänkäynti. Kuva: M. Partanen

Soukan metroaseman sisäänkäynnit ovat Soukantorin sisäänkäynti ja Yläkartanontien sisäänkäynti.

Soukan metroaseman sisäänkäynnit. Kuva: Iiro Mikkola Optivision Oy.