WC-moduulien asentaja

Juttu on julkaistu alun perin Länsimetro-lehdessä 1/2015. 

Vahva kestävä wc vaatii paljon pohjatyötä

WC-moduulien asentajaMetron rakentamisessa tarvitaan monenlaista tekemistä ja taitoa. Iivo Leinonen (kuvassa) on teknologiajohtaja taivassalolaisessa Hellman’s Production Oy:ssa, joka vastaa länsimetron wc-moduulien toimittamisesta ja asentamisesta. Pienelle yritykselle metroasemien vessojen asennus tarjoaa töitä pitkäksi aikaa.

Teknologiajohtaja Iivo Leinonen kertoo, että yritys on ollut länsimetron hankkeessa mukana suunnitteluvaiheesta saakka. Moduulien asentaminen on Leinosen mukaan mielenkiintoista työtä, joka vaatii monipuolista osaamista.

– Meillä on pieni kuuden hengen yritys. Työntekijöistä viisi työskentelee nyt täysipäiväisesti tämän projektin parissa. Pienessä yrityksessä kaikkien pitää osata tehdä vähän kaikkea, se tekee tästä hommasta haastavaa ja kiinnostavaa, Leinonen kuvailee.

Vaikka wc-moduuleja valmistetaan sarjatyönä, ei töiden parissa ole tylsää. Jokainen asennus on erilainen, eikä kahta samanlaista päivää osu kohdalle. Wc-moduulien toimittamiseen tehdään tarkat suunnitelmat ja aikataulut, joissa tulee pysyä, mutta tavallinenkin työpäivä sisältää aina yllätyksiä.

Wc-asennusten sähköpuolesta vastaava Leinonen saattaa aamulla aloittaa sähkötyön, mutta joutua keskeyttämään ja siirtymään toisaalle työtoverin tarvitessa auttavaa käsiparia. Päivään voi mahtua niin tavaran kuljetusta kuin palaverejakin. Myöhemmin palataan verstaalle, ja työt jatkuvat siitä, mihin viimeksi jäätiin. Leinonen luonnehtiikin omaa työnkuvaansa hektiseksi ja varsin monipuoliseksi.

Huolellinen suunnittelu takaa tehokkaan työn

Metroasemat ovat isoja työmaita, joilla työskennellessä monta asiaa on otettava huomioon. Metrotunnelissa tilat ovat ahtaammat kuin maan pinnalla, joten wc-moduulien vieminen tiloihin on mietittävä tarkkaan jo etukäteen. Raskaampi moduuli painaa puolitoista tonnia, joten varovaisuus on ahtaassa tunnelissa tarpeen.

Leinosen mukaan työskentely hankkeen parissa on sujunut hienosti. Wc-asennukset on huomioitu työmaalla, ja niitä varten on valmistauduttu hyvin, jotta työskentely sujuisi mutkattomasti. Wc-asennusten osalta hankkeessa ollaan jopa aikataulusta edellä.

– Teimme paljon töitä tämän projektin eteen jo ennen kuin kaupat oli edes tehty. Tarkat suunnitelmat ja piirustukset tehtiin valmiiksi jo tarjouskilpailuvaiheessa. Hyvä suunnittelu auttoi pääsemään nopeasti käyntiin, sanoo Leinonen.

Länsimetroon tulevat wc-moduulit ovat lattiasta kattoon ruostumatonta terästä. Kaikki sisäkalusteet wc-istuimesta lähtien ovat Hellman’s Production Oy:n itse suunnittelemia ja valmistamia. Wc:n tulee olla pitkäikäinen ja kolhut kestävä – siksi valmistuksessa käytetäänkin vahvoja materiaaleja.

– Ajatuksena on, ettei vessoja saa millään rikki. Vandalismin vaikutukset pyritään näin minimoimaan. Tärkein periaate wc-moduulien valmistuksessa on kestävyys. Vahvojen materiaalien valinnan lisäksi tärkeää on ulkonäkö: moduulin tulee myös näyttää hienolta, toteaa Leinonen.

Turvaa tulevaisuuteen

Pienelle toimijalle länsimetron wc-moduulien asennussopimus tuo varmuutta tulevaisuudesta. Metroon asennetaan 33 wc:tä, joten projekti tarjoaa taivassalolaiselle yritykselle töitä syksyyn saakka. Takuuajan huoltojen merkeissä työt jatkuvat vielä ainakin seuraavan viiden vuoden ajan.

– Kyllä tämä on tosi iso juttu meille. Hankkeen myötä olemme päässeet palkkaamaan lisää porukkaa ja kasvamaan yrityksenä. Missään vaiheessa ei kuitenkaan ole tullut pelkoa siitä, ettemmekö pystyisi tällaista hommaa hoitamaan, Leinonen vakuuttaa.

Vuonna 2011 aloittanut yritys on päässyt rivakasti tekemisen makuun, ja motivaatio kestävien moduulien valmistukseen on vahva. Tarjouskilpailun voitto avasi ovet suureen hankkeeseen, joten Leinosella työtovereineen riittää asennettavaa.

– On ollut mielenkiintoista päästä mukaan näin isoon projektiin ja saada seurata sen edistymistä. Hienointa oli kuitenkin saada tietää, että töitä riittää vuodeksi eteenpäin. Se on ollut se kaikista paras juttu.

Teksti: Pauliina Harno