Tervetuloa eteläiseen Espooseen!

Aloitin työn Espoon elinvoimajohtajana syyskuun alussa. Iso osa työtäni on yhteistyö yritysten, yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa sekä työllisyyden edistäminen. Yhtä tärkeää on myös kulttuurin, liikunnan ja urheilun rooli osana elinvoimaa. Espoo on tieteen, teknologian, taiteen ja talouden huippuluokan innovaatioympäristö. Haluamme myös, että elinvoimainen Espoo on aktiivinen, tapahtumista, taiteesta, huippu-urheilusta ja yritystoiminnasta sykkivä kaupunki.

Metro mahdollistaa uusia reittejä liikunnan, kulttuurin ja erilaisten tapahtumien pariin. Metron myötä kulttuuri- ja liikuntapalvelujen tarjonta eteläisessä Espoossa monipuolistuu. Metro on myös tärkeä kestävän kasvun ja kehityksen mahdollistaja.

Tapiolaan ja Matinkylään metro on kulkenut jo jonkin aikaa, mutta alueet kehittyvät edelleen vauhdilla. Tapiolan kulttuuritarjonta on tänä syksynä ja tulevana vuonna, Espoon täyttäessä kaupunkina 50 vuotta, erittäin runsasta. Tapiolan urheilupuistosta kehitetään ilmastoviisasta ja houkuttelevaa urheilu- ja tapahtumapaikkaa. Matinkylän metroaseman viereen valmistuvaan upeaan uimahalliin pääsee polskimaan keväällä 2022, ja Matinkylän uusi jääurheilukeskuskin avautui juuri.

Länsimetron jatkeen uusista asemanseuduista Espoonlahti kehittyy harppauksin ja me alueen yli 50 000 asukasta odotamme innolla, että tulee valmista. Espoonlahdesta muodostuu vahva kaupallinen ja palveluiden keskus, kun uusi Lippulaiva avautuu keväällä 2022. Uuteen kauppakeskukseen tulee noin sata myymälää ja palvelua sekä Espoonlahden aluekirjasto. Espoonlahden urheilupuistokin on metron avautuessa entistä helpommin saavutettava. Koko alueen merkittävyys ja vetovoima ansaitusti kasvaa.

Metron tuleva pääteasema Kivenlahti kokee myös ison muutoksen. Kivenlahti muuttuu pääkaupunkiseudun vilkkaaksi läntiseksi sisääntuloportiksi. Keskeinen osa alueen tulevaa roolia on Länsiväylän pohjoispuolella sijaitseva Kiviruukki ja sinne muodostuva bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymä Cleantech Garden. Koulutusta, tutkimusta, yrityksiä ja asumista yhdistävässä kokonaisuudessa merkittävässä roolissa on Omnian uusi koulutuskampus. Alueella toimii jo VTT Bioruukki, joka on Pohjoismaiden suurin bio- ja kiertotalouden tutkimuslaitos.

Soukan, Kaitaan ja Finnoon asemanseudutkin kehittyvät vauhdilla ja saavat runsaasti uusia asukkaita. Yrittäjien kannattaa olla valppaina ja pistää töpinäksi, sillä me asukkaat haluamme ja tarvitsemme monenlaisia, laadukkaita palveluita. Metron myötä yritykset, palvelut, ravintolat, kahvilat ja tapahtumat ovat entistä paremmin myös muiden espoolaisten ja koko pääkaupunkiseudun asukkaiden saavutettavissa. Kannattaa toimia nyt, täällä on ostovoimaa.

Mervi Heinaro  on Espoon elinvoimajohtaja. Kirjoitus  on julkaistu myös Länsimetro 2/2021-lehdessä. Lehti on luettavissa myös verkossa.