Katutaidetta metrotyömaa-aidoissa

Katutaideteokset elävöittävät tulevien metroasemien ympäristöjä Espoo-päivästä 28.8.-29.8.2020 alkaen. Länsimetron matalan kynnyksen katutaideprojektissa 12 taiteilijaa tai yhteisöä pääsi toteuttamaan teoksensa metrotyömaa-aitoihin. Tutustu alta taiteilijoihin ja heidän teoksiinsa. Käy ihailemassa paikan päällä Espoo-päivästä alkaen. Teokset ovat nähtävillä työmaa-aidoissa kesään 2021. Osa teoksista on poistettu vuoden 2021 aikana, kun työmaa-aitoja on purettu: tieto merkitty teoksen yhteyteen.

Jokaiselle uudelle Matinkylä-Kivenlahti-osuuden metroasemalle tulee myös taidetta osaksi aseman arkkitehtuuria. Taiteen avulla halutaan lisätä asemien vetovoimaisuutta, viihtyisyyttä ja tunnistettavuutta. Taideteokset edustavat taiteen eri muotoja – valoa, ääntä, maalauksia ja kuvanveistoa.   Lue lisää asemien taiteesta. 

Finnoo

1. Jenna Appelroth: Sun täydellinen perhe

10-vuotiaan Jennan teos kuvaa omaa täydellistä perhettä, joka viettää aikaa yhdessä missä vaan.

Osoite: Finnoonsilta, Finnoon työtunnelin työmaa-aita, katso sijainti kartasta

Teoksessa on neljä donitsinnäköistä hahmoa.

2. Aku Korhonen: Merellinen Espoo

Aku Korhosen teokset luonnollisen kokoisista klassikkopuuveneistä ilmentävät Espoon merellistä ilmapiiriä ja muistuttavat Espoon upeasta saaristosta ja sen tuomista harrastusmahdollisuuksista.

Osoite: Finnoonsilta, veneitä voi ihailla työmaa-aidasta Finnoonsillalta käsin. Katso sijainti kartasta

Oranssissa metrotyömaa-aidassa on kolme erilaista venettä.

Mitä alueella rakennetaan?
Teos numero 1 sijaitsee Finnoon metroaseman lähellä, Finnoonsilta-tien varrella. Uusi tie avautui kesällä 2020 ja se yhdistää Suomenojan alueen Finnooseen tuoden kulkureitin Suomenojalta päin suoraan metroasemalle.  Teokset ovat Finnoon metroaseman huoltotunnelin työmaa-aidassa. Huoltotunneli jää valmistuttuaan metron huoltokäyttöön.

Teos numero 2 sijaitsee Finnoon metroaseman Finnoonsillan sisäänkäynnin työmaa-aidassa. Sisäänkäynti on toinen Finnoon metroaseman sisäänkäynneistä. Toinen sisäänkäynti on Meritien sisäänkäynti: se on Finnoon sisäänkäynniltä kohti merta ja Suomenojan venesatamaa, nimensä mukaisesti Meritien varrella.

Finnoon metroaseman ympärille syntyy uusi kaupunginosa, Finnoo. Se ulottuu Länsiväylältä merenrantaan asti. Merenranta palveluineen tulee erottamattomaksi osaksi kaupunginosaa ja ympäri vuoden eläväksi kaupunkilaisten yhteiseksi olohuoneeksi. Tutustu Finnoon metroasemaan.

Kaitaa

3. Emilio Mäkipää: Alueen eläimet (huom. teokset poistettu 7/2021)

Kaitaantien työmaa-aita on saanut uutta väriä pintaan. Espoolainen katutaiteilija Emilio Mäkipää on toteuttanut seinälle eläinaiheisia kuvia. Teokseen on maalattu eläimiä, joihin taitelija on alueella kohdannut. Seinälle on syntynyt niin kettu kuin erilaisia lintuja. Näin teoksen tekeminen eteni – katso Youtubesta.

Osoite: Kaitaantie, katso sijainti kartasta

Teoksessa on lintu,

4. Mankkaan päiväkoti ja esiopetus: Espoolaista elämää yhteisen taivaan alla (huom. teos poistettu 8/2021)

5-vuotiaiden päiväkotilaisten ja esiopetuksen lapsien teoksessa espoolaiset perheet seikkailevat yhdessä erilaisissa ympäristöissä. Espoolaisen luonnon ja perheiden monimuotoisuus sekä kaupunkielämä kaartuu lapsia kiehtovan sateenkaaren alle. Työssä on paljon lapsille merkityksellistä sateenkaaren symboliikkaa: toiveikkuutta ja uskomus mahdollisesta aarteesta sen päässä.

Työn pohjaksi lapset valitsivat espoolaisille ja etenkin itselleen tärkeän meriaiheen. Tarkkasilmäinen katsoja havaitsee siellä myös sadetta. Kuvissa välittyy moderni ja kehittyvä, mutta yhtä lailla kotoisa ja luonnonläheinen espoolainen elämäntapa. Ilosista kuvista huokuu myös lämmin yhteisöllisyys ja elämänilo.

Osoite:Kaitaantien ja Iivisniementien välinen kävelytie, katso sijainti kartasta

Lasten teoksessa on sateenkaari, jonka alla useita pienenmpiä piirustuksia sinisellä taustalla.

5. Iivisniemen päiväkoti, Majakat: ”Yhdessä on kivaa!” (huom. teos poistettu 8/2021)

Katselimme yhdessä lasten  kanssa teosta ja lapset totesivat sen näyttävän hienolta. Sen jälkeen taiteilijat (2-6-vuotiaat lapset) esittivät oman maalauksensa teoksesta. Kaikki olivat tyytyväisiä lopputulokseen!

”Ystävyys voi olla laulu,
tai yhdessä tehty taulu.
Läheltä voit löytää sen,
ystävän hyvän kultaisen!”

Osoite: Kaitaantien ja Iivisniementien välinen kävelytie, katso sijainti kartasta

Lasten maalauksessa on ihmisiä eriväristen sydänten keskellä.

6. Iivisniemen päiväkoti, Perävaunut: ”Kivaa Iivisniemessä” (huom. teos poistettu 8/2021)

Lapset ideoivat yhdessä pohtien, mitkä asiat ovat Iivisniemessä esimerkiksi kotimatkalla kivoja. Lasten pohdinnoissa ja keskusteluissa tuli vahvasti esille Iivisniemen ihana luonto: puissa kiipeily, puistot, kukat, ötökät sekä tärkeänä osana myös perhe ja ystävät.

Osoite: Kaitaantien ja Iivisniementien välinen kävelytie, katso sijainti kartasta

Lasten maalauksessa on puu, ihmisiä ja eläimiä veden äärellä.

7. Espoon kirjailijat: Sitaatti espoolaisen kirjailijan teoksesta (huom. sitaatti poistettu 4/2021)

Espoon kirjailijat ry on poiminut sitaatteja espoolaisten kirjailijoiden teoksista. Kaitaalla sijaitsee yksi sitaateista.

Osoite: Kaitaantien ja Iivisniementien välinen kävelytie, katso sijainti kartasta

8. Emma Vesikallio: Norsu aavikon keitaalla (huom. teos poistettu 8/2021)

Emman teos on Kaitaan metroaseman työmaan työmaa-aidassa.

Osoite: Kaitaantien ja Iivisniementien välinen kävelytie, katso sijainti kartasta

Teoksessa on norsu palmun vieressä.

Mitä alueella rakennetaan?

Teos numero 3 sijaitsee Kaitaan metroaseman huoltotunnelin työmaa-aidassa. Huoltotunneli jää valmistuttuaan metron huoltokäyttöön.

Teokset 4, 5, 6, 7 ja 8 sijaitsevat Kaitaan metroaseman Kaitaantien sisäänkäynnin työmaa-aidassa. Sisäänkäynnin ympärille rakentuu aikanaan Kaitaan metrokeskuksen asuinkerrostalojen korttelialue. Maantasolle olevasta lippuhallista on suora liukuporras- ja hissiyhteys metrolaiturille. Kaitaan asemalla on varauksena toinenkin sisäänkäynti, Iivisniemenkallion sisäänkäynti.

Kaikille asemille tulee taidetta osaksi aseman arkkitehtuuria. Kaitaan metroasemalla on Antti Tantun teos ”Juurtuminen”, joka on graafisesti tyylitelty juurien verkosto, joka kulkee lähes koko laiturialueen mitalla. Teoksen nimi viittaa paikoilleen asettumiseen ja asuinympäristön muuttumiseen tutuksi. Juurtuminen ei tapahdu hetkessä: tarvitaan aikaa, elämäntapahtumia ja kanssaihmisiä.

Tutustu Kaitaan metroasemaan.

Soukka

9. Espoon kirjailijat: Sitaatteja espoolaisten kirjailijoiden teoksista (huom. teos poistettu 3/2021)

Espoon kirjailijat ry on poiminut sitaatteja espoolaisten kirjailijoiden teoksista. Sitaatteja on ympäri Soukan metrotyömaan aitoja, yhteensä viisi kappaletta.

Osoitteet:

  • Soukan ostoskeskuskelta Soukantien ylittävä kävelysilta
  • Yläkartanontie 29, Yläkartanontieltä Yläkartanonaukiolle johtava kävelytie
  • Yläkartanontie 29, Yläkartanonaukio
  • Yläkartanontie 30

Katso sijainnit kartasta.

Työmaa-aidassa on sitaatti "Hei, metrolla mukkolaan, kaupunkipyörällä Tapiolaan, Junalla Espoon keskukseen, Leppävaarasta luoteeseen. Espoonlahti - meri kimaltaa, voin Matinkylään hurauttaa vettä pitkin ja metrolla, lystiloikkaehdolla: pyörähtän, kierin, hyppään ja nauran. Vien Pohjois-Espooseen suppilaudan. Sitaatti on Elina Pullin, lautapelistä Lystiloikka!

10. Frank Frokfors: Pilvet (huom. teos poistettu 3/2021)

Frank Frokforsin teoksessa on kolme pilveä: poutapilvi, aamuauringon pilvi ja iltataivaan pilvi. Pilviin on isketty valloituslippu, jolla on synkkävarjo. Vaan pilvilläpä on kultaiset reunat.

Osoite: Soukantori, katso sijainti kartasta

Teos koostuu kolmesta pilvestä: poutapilvi, aamuauringon pilvi ja iltataivaan pilvi.

11. Diakonissalaitos, Sylvesteri: Elämän tanssi (huom. teos poistettu 3/2021)
Diakonissalaitoksen Sylvesteri-osaston lasten ja nuorten katutaideteos on nähtävissä Soukan metrotyömaan työmaa-aidassa.

Osoite: Yläkartanontie 29, Yläkartanonaukio, katso sijainti kartasta

Kuvassa on kaksi lasten teosta oranssissa työmaa-aidassa.

Mitä alueella rakennetaan?

Teoksen 9 sitaatteja ja teos 10 sijaitsevat Soukan metroaseman Soukantorin sisäänkäynnin työmaa-aidassa. Soukantorin sisäänkäynti tulee olemaan kaksikerroksinen. Neljällä rinnakkaisella hissillä varmistetaan sujuva liikkuminen suoraan laituritasolle.

Teoksen 9 sitaatteja ja teos 11 sijaitsevat Soukan metroaseman toisen sisäänkäynnin, Yläkartanontien sisäänkäynnin työmaa-aidassa. Tällä sisäänkäynnillä kulku metroon on mahdollista myös liukuportaiden kautta.

Yksi teoksen 9 sitaateista sijaitsee Yläkartanonkujan tekniikkakuilun työmaa-aidassa. Kuilu on Soukan metroaseman toimintoihin liittyvä savunpoisto-, paineentasaus- ja ilmanvaihtokuilu. Kuilu on korkea, koska sen rakentamisessa on otettu huomioon mahdollinen lisärakentaminen alueella. Tällöin kuilurakennuksen on noustava korkeammalle kuin muu rakentaminen mm. savunpoiston vuoksi. Kuilurakenteet tullaan maisemoimaan ympäristöön rakentamisen loppuvaiheessa.

Tutustu Soukan metroasemaan.

Espoonlahti

12. Marjo Heikinheimo: Perspektiivisarjan teokset kolmesta aiheesta – Metsä, Espoo kukkii ja Meritunnelma (huom. teos poistettu 4/2021)

Marjo Heikinheimon perspektiivisarjan viisi metsäaiheista teosta, Espoo kukkii-teos ja kaksi meritunnelmateosta korostavat Espoon vihreyttä, luonnon kauneutta ja merellisyyttä. Espoosta löytyy aitoa metsää, merta ja kukkia. marjoheikinheimo.fi

Osoite: Espoonlahden urheilupuisto, Espoonlahden ratsastuskoululta Soukkaan johtava kävelytie (Opettajantie 5), katso sijainti kartasta

Teos koostuu 8 eri kuvasta, jotka on ripustettu oranssiin työmaa-aitaan vierekkäin.

Huomaathan, että Espoonlahden metroaseman työmaalla on myös vapaasti käytössä oleva katutaideseinä. Osoite on Tähystäjänkatu 4.

Graffitteja metrotyömaa-aidassa Espoonlahdessa.

Mitä alueella rakennetaan?

Teos 12 sijaitsee Opettajantien kuilun työmaa-aidassa. Kuilu toimii metron hätäpoistumistienä. Metrotunnelissa on noin 600 metrin välein maan pinnalle ulottuva poistumistie-, savunpoisto-, paineentasaus- ja ilmanvaihtokuilu. Kuilun keskellä sijaitsee palo-osastoitu poistumistieporras. Lue lisää kuiluista.

Kaikille avoin katutaideseinä on Espoonlahden metroaseman huoltotunnelin työmaa-aidassa. Huoltotunneli jää valmistuttuaan metron huoltokäyttöön. Espoonlahden metroasema integroituu Lippulaiva-kauppakeskukseen. Metroasemaan kuuluvat Solmutorin sisäänkäynti ja Espoonlahdentorin sisäänkäynti.

Tutustu Espoonlahden metroasemaan.

Kivenlahti

13. Kivenlahden Piilevät ry: Partiolaisten kesä
Kivenlahden Piilevien teos kuvaa partiolaisten kesää retkeily- ja purjehdusteemoineen.

Osoite: Meripoijun kupeessa oleva kävely- ja pyörätie, katso sijainti kartasta

Partiolaisten teos koostuu 10 eri kuvasta. Kuvissa on leiritunnelmia luonnosta. Niissä näkyy mm. taivasta, metsää, vettä.

14. Mila Ulenius ja Katri Väätänen: Kivenlahti
Teos kuvaa tekijöiden ajatuksia ja muistoja, joita Kivenlahti on heissä herättänyt 19 vuoden aikana.

Osoite: Meripoijun kupeessa oleva kävely- ja pyörätie, katso sijainti kartasta

Teos on merimaisema. Rantakalliolla korkean, valkoisen kerrostalon kupeessa on tyttö ja poika, jotka katsovat merelle. Merellä on purjelaivoja. Taivaalla on lokkeja.

Huomaathan, että Kivenlahden metroaseman työmaalla on myös vapaasti käytössä oleva katutaideseinä. Osoite on Kivenlahdenkatu 15-17.

Grafitteja metrotyömaa-aidassa Kivenlahdessa.

Mitä alueella rakennetaan?

Teokset 13 ja 14 sekä katutaideseinä sijaitsevat Kivenlahden metroaseman Kivenlahdentien sisäänkäynnin työmaa-aidassa. Sisäänkäynnin kohdalle on tulossa Kivenlahden metrokeskus, jonne sijoittuu alueen uusia palveluita. Metroliikenteen alkaessa Kivenlahdentien sisäänkäynti ei kuitenkaan vielä ole matkustajien käytössä alueen muusta rakentamisesta johtuen. Sisäänkäynti otetaan käyttöön, kun ympäristön rakentaminen valmistuu. Aseman ensimmäiseksi käyttöön tuleva sisäänkäynti sijaitsee Kivenlahdentorilla.

Tutustu Kivenlahden metroasemaan.