Sammalvuoren varikkourakassa rakennustyöt alkaneet – louhinnan toteuttanut työyhteenliittymä jatkaa rakennusvaiheessa

Länsimetron Matinkylä-Kivenlahti – osuudella on alkanut Sammalvuoren metrovarikon rakennusurakka. Varikolle rakennetaan kaksi maanalaista hallia – toiseen tulevat junien yösäilytystilat ja toiseen huoltotoiminnot. Huoltohallin pohjoispäätyyn rakennetaan lisäksi teknisiä tiloja.

Suomesta löytyy tähän mennessä vain yksi metrovarikko, Helsingin metron varikko Myllypurossa. Länsimetron Sammalvuoren varikko eroaa kuitenkin ratkaisuiltaan Myllypuron varikosta.

”Varikko toteutetaan kokonaan kalliotiloihin. Varikkourakkaan sisältyvät louhinta- ja rakennustyöt sekä koko varikon suunnittelu. Tämä on poikkeuksellinen toimintatapa ja yhteistyömuoto Länsimetron aiempiin urakkakokonaisuuksiin nähden, ja se edellyttää kaikilta osapuolilta uudenlaista ajattelutapaa sekä hyvää yhteistyötä, joista onkin saatu jo paljon positiivisia kokemuksia louhintavaiheen ajalta”, sanoo elinkaari- ja riskienhallintajohtaja ja Sammalvuoren varikon rakennuttajapäällikkönä toimiva Ulla Valtonen Länsimetro Oy:stä.

Louhinta- ja rakennusurakan työyhteenliittymän muodostavat Kalliorakennus-Yhtiöt Oy, EM Pekkinen Oy, Konevuori Oy ja Aro-Systems Oy.

E.M. Pekkinen Oy toteuttaa rakennusurakassa louhinnan jälkeiset työt, kuten putkitukset, viemärityöt, rakennekerrokset, työtunnelin jatkeeksi tehtävän suuaukkorakenteen sekä kolmen kuilun yläpäihin rakennettavat rakennukset.

”Olemme aiemminkin tehneet länsimetron maanrakennustöitä Kivenlahdessa ja Lauttasaaressa. Mukava tämänkaltaisissa hankkeissa on saada olla mukana”, sanoo rakennuspäällikkö Juha Tuppurainen E.M. Pekkinen Oy:stä.

Kalliorakennus-Yhtiöt Oy toteuttaa rakennusurakassa mm. varikon betonirakenteet ja kaikki kiinteät rakenteet, kuten asemalaiturit, kuilut, portaikot ja hissit.

”Tämä on mielenkiintoinen haaste, ja tämä uusi yhteistyön muoto on toiminut hyvin”, Kalliorakennus-Yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Jukka Halonen sanoo.

Varikon talotekniikan, eli mm. LVI- ja sähköjärjestelmien suunnitteluttamisesta ja rakennuttamisesta vastaa Aro Systems Oy.

”Rakennettavat järjestelmät, kuten savunpoisto, valaistus ja lämmitys ovat tuttuja, mutta olosuhteet ja toimintaympäristö uudenlaisia. Mielenkiintoinen projekti kaiken kaikkiaan”, talotekniikan projektipäällikkö Simo Helskä Aro Systems Oy:ltä sanoo.

Lisätietoja: 

Ulla Valtonen, elinkaari- ja riskienhallintajohtaja, Sammalvuoren varikon rakennuttajapäällikkö: 050 301 4761, ulla.valtonen(at)lansimetro.fi

Jukka Halonen, toimitusjohtaja, Kalliorakennus-Yhtiöt Oy: 0400 201 981, jukka.halonen(at)kalliorakennus.com

Juha Tuppurainen, rakennuspäällikkö, E.M. Pekkinen Oy: 0400 448 842, juha.tuppurainen(at)empekkinen.fi

Simo Helskä, talotekniikan projektipäällikkö, Aro Systems Oy: 010 8356 229, simo.helska(at)arosystems.fi