Länsimetron rakentaminen jatkuu – HSL keskittyy korvaavan linjaston suunnitteluun

HSL:n, HKL:n, Länsimetron ja Espoon kaupungin edustajat tapasivat maanantaina ja keskustelivat länsimetron ja korvaavan liikenteen järjestämisen tilanteesta. Koska länsimetron aloitus viivästyy alkuperäisestä, HSL on aloittanut korvaavan linjaston suunnittelun Espooseen ja Lauttasaareen. Länsimetron asemilla työt puolestaan jatkuvat edelleen.

Länsimetron viivästyminen aiheuttaa Espoon, Lauttasaaren ja Kirkkonummen bussiliikenteeseen poikkeusjärjestelyjä. HSL muokkaa parhaillaan länsimetron alueen uutta linjastoa niin, että ainakin osa bussilinjoista voitaisiin jatkaa Länsiväylää pitkin Helsinkiin asti.

”Espoosta kyllä pääsee Helsinkiin myös elokuusta alkaen, mutta vielä on liian varhaista sanoa, miten linjat tarkkaan ottaen kulkevat”, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi sanoo. ”Pyrimme saamaan tästä tarkempaa tietoa ensi viikon alkuun mennessä. Joka tapauksessa tavoitteemme on, että joukkoliikenne palvelee espoolaisia ja lauttasaarelaisia mahdollisimman hyvin, vaikka metro ei kulkisikaan.”

HSL käy parhaillaan neuvotteluja asiasta liikennöitsijöiden kanssa, ja joukkoliikennesuunnittelijat ovat aloittaneet uusien linjojen ja aikataulujen suunnittelun. Myös muun muassa matkustajainformaatiota aletaan päivittää uuden tilanteen mukaiseksi.

Rakennustyöt jatkuvat asemilla

Samaan aikaan rakennustyöt länsimetron asemilla jatkuvat edelleen. Myös taloteknisten järjestelmien testaus ja eri järjestelmien koekäytöt jatkuvat. Järjestelmätestauksen piirissä olevia toiminnallisia alueita on yhteensä 8, joilla kullakin on noin 5 000 valvontapistettä.

Metron matkustusturvallisuuden takaa 52 erilaista automaatiojärjestelmää. Nk. yhteiskoekäyttötesteissä testataan kunkin järjestelmän toimivuutta.

Yhteistyötä tiivistetään entisestään

HSL:n koolle kutsuma länsimetron käyttöönoton projektiryhmä on kokoontunut helmikuusta alkaen. Nyt yhteistyötä on tarkoitus tiivistää entisestään.

”On äärimmäisen tärkeää, että kaikilla projektiin liittyvillä toimijoilla on koko ajan ajantasainen tieto siitä, missä mennään. Tähän on pyritty koko ajan, ja tässä kriittisemmässä vaiheessa haluamme kiinnittää siihen erityistä huomiota”, kertoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.