Länsimetron liikenteen aloittaminen viivästyy – HSL muokkaa uutta bussilinjastoa

Länsimetron hallitus sai tänään 10.6. tiedon, että länsimetron liikennettä ei voida käynnistää 15.8.2016. Matkustajaturvallisuuteen liittyvien taloteknisten järjestelmien testausten viivästyminen lykkää metroliikenteen aloitusta.

”Länsimetron rakentaminen on pitkä prosessi, ja viimeisiä toimia ennen metroliikenteen alkamista ovat kaikkien järjestelmien koekäytöt. Nämä ovat osoittautuneet odotettua vaativammiksi tehtäviksi”, kertoo Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen. ”Matkustajaliikenteen aloittamista on lykättävä siihen saakka, että käytössä on turvallinen ja toimiva metro. On äärimmäisen valitettavaa, että tästä väistämättä koituu haittaa. Turvallisuus on kuitenkin tärkein.”

HSL muokkaa uutta bussilinjastoa
Tarkkaa aikaa metroliikenteen käynnistymiselle ei vielä tässä vaiheessa voi sanoa, sillä ennen kuin metro voidaan ottaa osaksi seudun liikennejärjestelmää, sen on täytettävä kaikki turvallisuusvaatimukset. Tämä vaatii kaikkien järjestelmien testaamista ja sitä, että viranomaiset ovat hyväksyneet metron tilat järjestelmineen.

”Olemme todella pahoillamme matkustajille aiheutuvasta haitasta”, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi. ”Alamme nyt suunnitella Espoon ja Lauttasaaren bussilinjastoa tämän poikkeustilanteen mukaiseksi useamman kuukauden varalle.”

Espoon ja Lauttasaaren bussilinjasto uudistuu joka tapauksessa 15. elokuuta ja HSL muokkaa uutta linjastoa tarvittavilta osin, jotta Etelä-Espoosta, Lauttasaaresta ja Kirkkonummelta saadaan metroa korvaavat yhteydet Helsinkiin. Reittien ja aikataulujen suunnittelu aloitetaan HSL:ssä, ja HSL kertoo asiakkailleen uusista linjoista myöhemmin kesän aikana. HSL on ensi viikon aikana asiasta yhteydessä Etelä-Espoossa ja Lauttasaaressa liikennöiviin bussiyrityksiin. Myös rantaradan junia pyritään pidentämään ruuhka-aikoina elokuun puolestavälistä alkaen.

Valitettavasti bussiyhteydet Etelä-Espoosta ja Lauttasaaresta eivät kuitenkaan tule olemaan yhtä kattavia kuin nykyisin, sillä uudet bussilinjat on jo kilpailutettu ja sopimukset tehty.

Nykyiset linjat eivät voi jatkaa liikenteessä 14.8. jälkeen, sillä liikennöitsijöiden kanssa tehdyt sopimukset umpeutuvat pääosin kesäaikataulukauden päättyessä.
”Teemme kaikkemme, että kaikki pääsisivät kulkemaan mahdollisimman hyvin myös Etelä-Espoossa, Lauttasaaressa ja Kirkkonummella”, Rihtniemi sanoo.

Lisätietoja:
Länsimetro Oy, toimitusjohtaja Matti Kokkinen, puh. 050 347 1558
HSL, toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi, puh. 050 565 8884
HKL, toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski, puh. 040 520 6710
Espoon kaupunki, teknisen toimen johtaja Olli Isotalo, puh. 050 593 3359