Ainutlaatuiset asemat: Kivenlahden metroasema

Matkustajaliikenne Matinkylä–Kivenlahti-osuudella alkaa lauantaina 3.12.2022. Silloin uusien metroasemien ovet avautuvat matkustajille. Ennen kuin pääset astumaan asemille, haluamme esitellä ne vielä kerran ja nostaa esiin mielenkiintoiset yksityiskohdat rakennuttajan silmin.

 

Metroliikenteen alkaessa Kivenlahden metroasemasta tulee metron läntinen päätepiste. Asema tulee jäämään tiivistyvän Kivenlahden kaupunginosan uusien rakennusten ympäröimäksi. Kivenlahden metroasema sijoittuu Kivenlahteen, tarkemmin sanottuna Ala-Kivenlahteen. Se on välittömästi Länsiväylän eteläpuolella.

Kun matkustajaliikenne joulukuussa alkaa, matkustajien käytössä on aseman itäinen sisäänkäynti Kivenlahdentorilla. Kivenlahdentorin sisäänkäynti on fyysisesti ja toiminallisesti itsenäinen rakennus Kivenlahdentorin kulmalla.

Metro Kivenlahteen

HSL:n Metro Kivenlahteen -sivulta löydät lisätietoa uudesta osuudesta, sisäänkäyntien ja bussipysäkkien sijainneista, liityntäpysäköintipaikoista ja liityntälinjastosta. HSL suunnittelee ja hankkii toiminta-alueensa joukkoliikenteen.

Kivenlahdentorin kulmalla sijaitsee Kivenlahden metroaseman itäinen sisäänkäynti, joka on matkustajien käytössä, kun matkustajaliikenne Kivenlahteen saakka käynnistyy 3. joulukuuta 2022. Kuva: M. Partanen.
Kivenlahdentorin sisäänkäynnillä on liukuporras- ja hissiyhteys asemalaiturille. Kivenlahden metroasema on tyyliltään viileän rauhallinen ja sävyiltään vaalea. Kuva: M. Partanen

Kivenlahden aseman läntinen sisäänkäynti ei ole matkustajien käytössä metroliikenteen alkaessa alueen muusta rakentamisesta johtuen. Tämä sisäänkäynti ingroituu suunnitteilla olevaan Kivenlahden metrokeskukseen, ja jää käytännössä sen alapuolelle. Sisäänkäynti otetaan käyttöön, kun sisäänkäynnin ympäristön rakentaminen valmistuu.

Kivenlahden metroasemalla on kaksi sisäänkäyntiä, joista Kivenlahdentorin sisäänkäynti on matkustajien käytössä liikenteen alkaessa ja  läntinen sisäänkäynti  otetaan käyttöön, kun sisäänkäynnin ympäristön rakentaminen valmistuu. Ilmakuva Kivenlahdesta vuodelta 2021. Ilmakuva: Optivision Oy.
Läntisen sisäänkäynnin viereen rakentuu Kivenlahden liityntäpysäköintilaitos, joka valmistuu keväällä 2023. Kivenlahden liityntäpysäköintilaitoksen toteuttaa Fira Oy. Kuva: JP Olli.

Kivenlahden metroaseman rakennusurakan toteutti Skanska Infra Oy. Rakennusurakka valmistui toukokuussa 2022.

Aseman arkkitehtuurisuunnittelusta vastaa ALA-Architects. Kivenlahden metroasema on tyyliltään viileän rauhallinen ja sävyiltään vaalea. Kivenlahden katukuvan vaaleus jatkuu metroasemalla viileän rauhallisena tunnelmana. Asemalaiturilla matkustajia odottaa ”Kulkijat”-veistos. ”Kulkijat” on kuvanveistäjä Kalle Mustosen teos. Veistos muodostuu kahdesta puisesta hahmosta.  Tutustu ”Kulkijoihin”.

Lämminsävyinen oranssi ”Kulkijat”-veistos on vastakohta Kivenlahden vaalealle ja kirkkaalle metroasemalle. Asema on viileän vaalea, kulkijoiden sävy on intensiivinen ja lämmin. Asema on suoralinjainen, kulkijat ovat orgaanisia ja pyöreitä. Kuva: M. Partanen.