Ainutlaatuiset asemat: Finnoon metroasema

Metroliikenne Matinkylä–Kivenlahti-osuudella alkaa lauantaina 3.12.2022. Silloin uusien asemien ovet avautuvat matkustajille. Ennen kuin pääset astumaan asemille, haluamme esitellä ne vielä kerran ja nostaa esiin mielenkiintoiset yksityiskohdat rakennuttajan silmin.

Finnoon metroasema sijaitsee Espoon uudessa kaupunginosassa Finnoossa. Kun liikennöinti Matinkylästä Kivenlahteen alkaa 3. joulukuuta, on Finnoon kaupunginosan rakentaminen vielä kesken. Finnoosta rakentuu merellinen ja luonnonläheinen asuinalue, josta on hyvät yhteydet julkisilla liikennevälineillä. Lue lisää kaupunginosasta Espoon sivuilta.

Asemalla on kaksi sisäänkäyntirakennusta: Finnoonsillan ja Meritien sisäänkäynnit. Finnoonsillan sisäänkäynnillä neljä rinnakkaista hissiä kulkevat sisäänkäynnin ja välitason välillä. Hissit ovat ns. läpikuljettavia hissejä, joihin matkustajat kulkevat sisälle toiselta puolelta ja poistuvat toiselta puolelta. Välitasolta on hissi- ja liukuporrasyhteys asemalaiturille.

Metro Kivenlahteen

HSL:n Metro Kivenlahteen -sivulta löydät lisätietoa uudesta osuudesta, sisäänkäyntien ja bussipysäkkien sijainneista, liityntäpysäköintipaikoista ja liityntälinjastosta. HSL suunnittelee ja hankkii toiminta-alueensa joukkoliikenteen.

Finnoonsillan sisäänkäynnillä matkustajien käytössä on neljä tilavaa hissiä. Sisäänkäynnillä ei ole lainkaan liukuportaita. Kuva: Kusti Manninen.

 

Meritien sisäänkäynnillä on hissi- ja liukuporrasyhteys välitasolle. Sisäänkäynnillä on Suomen pisimmät liukuportaat, joiden nostokorkeus on noin 34,5 metriä ja runkojen pituus noin 78 metriä. Liukuportaiden vieressä kulkevat vinohissit.  Välitasolta on hissi- ja liukuporrasyhteys asemalaiturille.

Välitasolta Meritien sisäänkäynnille matkustajien käytössä on niin liukuportaat kuin hissit. Suomen pisimpien liukuportaiden vieressä kulkee kaksi vinohissiä.  Kuva: M. Partanen.

Finnoon metroaseman rakennusurakan toteutti GRK Infra Oy:n ja Aki Hyrkkönen Oy:n muodostama työyhteenliittymä. Finnoon metroaseman rakennusurakka valmistui toukokuussa 2022.

Finnoon aseman arkkitehtuurissa on vaikutteita Espoon merellisyydestä ja lähiluonnosta. Metroaseman lasi-, metalli- ja betonipintoja pehmentävät rannikon ja lintukosteikon luonnosta inspiraationsa saaneet sävyt. Julkisivujen lasipintoihin on painettu lintukosteikon kasvillisuudesta muistuttavaa graafista kuviointia, sisätilojen värimaailmassa taas on vaikutteita meren ja rannikon lämpimistä sävyistä.

Finnoossa sisäänkäyntirakennusten julkisivujen lasipinnoissa on läheisen lintukosteikon kasvillisuutta muistuttavaa graafista kuviointia. Kuva: M. Partanen.

Aseman suunnittelusta vastaa PES-Arkkitehdit Oy. Merellisyyteen ja luontoon viittaa myös aseman taideteos Leena Nion ”Haavekuvia”. Lue lisää asemataiteesta.

Finnoossa kummallekin metroaseman sisäänkäynnille kuljetaan asemalaiturin länsipäästä. Asemalaiturin taideteoksessa on yksityiskohtia merenrannan luonnosta. Kuva: M. Partanen.