Ainutlaatuiset asemat: Kaitaan metroasema

Metroliikenne Matinkylä–Kivenlahti-osuudella alkaa lauantaina 3.12.2022. Silloin uusien asemien ovet avautuvat matkustajille. Ennen kuin pääset astumaan asemille, haluamme esitellä ne vielä kerran ja nostaa esiin mielenkiintoiset yksityiskohdat rakennuttajan silmin.

Kaitaan metroasema sijaitsee pientalovaltaisella Kaitaan alueella. Aseman nimi juontaa juurensa siihen, että kaupunginosa, jossa metroasema sijaitsee, on viralliselta nimeltään Kaitaa. Asemaympäristön asukkaat tuntevat alueen Iivisniemenä, sillä Kaitaan kaupunginosaan kuuluu asuinalueet Finnoo, Hannus, Hannusjärvi, Hyljelahti, Iivisniemi ja Kaitamäki. Metroliikenne palvelee koko kaupunginosaa.

Kaitaan metroaseman pääsisäänkäynti on Kaitaantiellä. Kaitaantien sisäänkäynniltä asemalaiturille on suora yhteys sekä hisseillä että liukuportailla.

Metro Kivenlahteen

HSL:n Metro Kivenlahteen -sivulta löydät lisätietoa uudesta osuudesta, sisäänkäyntien ja bussipysäkkien sijainneista, liityntäpysäköintipaikoista ja liityntälinjastosta. HSL suunnittelee ja hankkii toiminta-alueensa joukkoliikenteen.

Kaitaantien sisäänkäyntirakennus on itsenäinen paviljonkimainen rakennus, joka on ulkokuoreltaan metallimainen. Pyörien pysäköintipaikat sijaitsevat sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessa. Kuva: Kusti Manninen.

Lisäksi asemalla on varauksena toinen sisäänkäynti, Iivisniemenkallion sisäänkäynti. Tätä ei oteta käyttöön metroliikenteen alkaessa.  Sisäänkäynnillä on suora hissiyhteys asemalaiturille.

Kaitaan metroaseman rakennusurakan toteutti YIT Suomi Oy:n ja Are Oy:n työyhteenliittymä. Rakennusurakka valmistui toukokuussa 2022.

Kaitaantien sisäänkäynniltä on suora liukuporras- ja hissiyhteys asemalaiturille. Aseman arkkitehtuurille tyypillistä on metalli-, lasi- ja betonipinnat. Kuva: Kusti Manninen.

Kaitaan aseman arkkitehtoninen teema on alueen luonteen ja kaupunkisuunnittelun teemojen mukaisesti ”vehreät korttelipihat. Aseman arkkitehtuurissa kylmät metalli-, lasi- ja betonipinnat yhdistyvät alueelle tunnusomaisiin lämpimiin mäntymetsän sävyihin. Ulkokuoreltaan metallisten rakennusten sisätiloissa käytetään mäntymetsän tunnelmasta muistuttavia muotoja ja värisävyjä. Kaitaan aseman molemmat sisäänkäynnit ovat itsenäisiä, paviljonkimaisia rakennuksia. Aseman suunnittelusta vastaa PES-Arkkitehdit Oy.

Lähes koko laiturialueen mittainen Antti Tantun ”Juurtuminen”-teos on graafisesti tyylitelty juurien verkosto. Lue lisää asemataiteesta.

Juurien verkosto kulkee läpi Kaitaan asemalaiturin. Antti Tantun Juusrtuminen-teos on toteutettu laituriseiniin laserilla leikatusta 5 mm alumiinilevystä. Aukoista näkyvä violetti takalevy muodostaa juurien verkoston. Kuva: Kusti Manninen.

Lue myös ”Metro tuo Kaitaalle kaistaleen kaupunkia”.