Taide osana arkkitehtuuria myös kakkosvaiheella

Länsimetron viidelle uudelle metroasemalle suunnitellaan taidetta osaksi asemien arkkitehtuuria. Teokset syntyvät arkkitehtien ja taiteilijoiden yhteistyönä. Taide eri muodoissaan lisää asemien viihtyisyyttä ja tunnistettavuutta.

Länsimetron Matinkylä-Kivenlahti-osuuden viidelle asemalle on tulossa taidetta eri muodoissa. Taidekoordinaattorina hankkeessa toimii taiteilija Jaakko Niemelä. Hänen tehtävänään on huolehtia siitä, että taideprojekti etenee sovitussa aikataulussa ja yhteistyö eri osapuolten välillä toimii. Taidevalinnat tekee työryhmä, johon kuuluvat edustajat Espoon modernin taiteen museo EMMAsta, Espoon kaupungin kulttuurin tulosyksiköstä, Länsimetrosta sekä asema-arkkitehdit ja arkkitehtipääsuunnittelija.

Taideprojektissa arkkitehtuuri määrittää asemien suuret teemat.  Taidetta pyritään saamaan asemille eri muodoissa; valoa, ääntä, maalauksia ja kuvanveistoa. Teoksen on myös istuttava aseman arkkitehtuurin ja oltava helposti ylläpidettävä ja huollettava.

– Arkkitehdeilla ja asemien pääsuunnittelijoilla on iso merkitys toteutuksessa, ja taiteilijoiden on kuunneltava heitä tarkalla korvalla. Asemien valmiit teemat toisaalta rajaavat toteutusta, mutta toisaalta taiteilijoiden on helpompi lähteä työstämään valmiita teemoja, Niemelä sanoo.

Taide lisää asemien viihtyisyyttä, mutta sillä on myös koko aseman suunnitteluun liittyviä tehtäviä – se parantaa metrossa suunnistamista, kun matkustaja näkee metron ikkunasta omaleimaisen taideteoksen ja erottaa jo sen perusteella, millä asemalla metrojuna on.

– Tällä hetkellä työssä keskitytään löytämään kunkin aseman ilmeeseen sopivat taidemuodot ja teemat ja taiteen paikat. Tavoitteenamme on luoda yhteistyössä kokonaisuus niin, että arkkitehtuuri ja taide tukevat toisiaan tai muodostavat kiinnostavia kontrasteja, Niemelä sanoo.

Valitut teokset ja taiteilijat julkistetaan alkuvuodesta 2019.

Lisätietoja:
Taiteilija, Länsimetro-hankkeen taidekoordinaattori Jaakko Niemelä, puh. 050 598 4201, jaakko.niemela(at)nic.fi
Länsimetro oy:n viestintäjohtaja, Satu Linkola puh. 046 877 3392, satu.linkola(at)lansimetro.fi