Kaitaan työmaalle ilmestyy pinkki pantteri – työmaa-aitaan graffiti yhteistyössä opiskelijoiden kanssa

Oranssissa työmaa-aidassa pinkki pantteri kurkistaa kirjainyhdistelmän takaa. Kaitaan työmaa-aitaan kiinnitettävä noin kahdeksanmetrinen, Last-graffititaiteilijan toteuttama teos syntyi toukokuisena lauantaina KERAPIA-kaupunkitapahtumassa Espoon Kerassa.

Kera on nykyistä teollisuusaluetta, joka lähivuosina tulee näyttämään erilaiselta: alueelle on kaavoitettu asuintaloja, palveluja ja liiketilaa. KERAPIA muutti autioituneen teollisuushallin kaupunkilaboratorioksi jo nyt – tapahtuman aikana Keran täyttivät mm. tanssiesitykset, rap-musiikki ja päiväkirjaklubi. Vannetanssiakin pääsi kokeilemaan omassa työpajassaan.

Tapahtuman takana oli Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston poikkitieteellinen Tilapioneerit-kurssi, jonka tarkoituksena oli perehtyä kaupunkikehitykseen osallistuvalla metodilla.

”Tapahtuma meni tosi hienosti, ja sääkin suosi, pilvenhattaraakaan ei näkynyt koko päivänä. Kävijöitä riitti, päivällä paikan päällä kävi arviolta 500 vierasta ja iltatapahtumassa vielä 250 lisää”, kertoo tapahtumaa järjestänyt Helsingin yliopistossa opiskeleva Arttu Antila.

Antilan mielestä luentoja ja tapahtumatuotantoa yhdistävä kurssi oli onnistunut kokemus.

”Opimme paljon kaupunkikehityksestä ja tapahtumatuotannosta niin Espoon kaupungin kuin tapahtumayrittäjien näkökulmasta”, hän sanoo.

Antila koordinoi tapahtumassa maalattavan graffitin toteuttamista – mutta ensin oli saatava graffitille taustavaneri ja yhteistyökumppani. Kurssilaiset ottivat yhteyttä länsimetroon.

”Länsimetrolla on aiemminkin ollut graffiteja aidoissaan, ja niin Länsimetro kuin KERAPIA tuovat omalla tavallaan kaupunkia Espooseen. Ajattelimme, että länsimetro olisi oikeanlainen yhteistyökumppani”, Antila sanoo.

Länsimetron toimistolla idealle näytettiin vihreää valoa, ja teos sovittiin sijoitettavaksi tapahtuman jälkeen osaksi Kaitaan työmaa-aitaa.

”Taideteokset tuovat muuten samanväriseen aitaan piristystä, ja olemme myös huomanneet, että valmiit teokset ennaltaehkäisevät ilkivaltaa”, sanoo teoksen työmaalle tervetulleeksi toivottanut valvoja Pentti Väyrynen.

Länsimetron muillekin työmaille on tulossa grattititeoksia kevään aikana. Toukokuussa Kivenlahdessa toteutetaan kaksi graffitityöpajaa yhteistyössä taiteilija Emilio Mäkipään ja Soukan nuorisotalon kanssa, ja graffiti on luvassa myös Matinkylän aitaan alkukesästä.

Kuvassa tapahtumapaikalla toteutettu teos. Se siirretään Kaitaan työmaalle viikon 19 aikana.