En rosa panter på byggplatsen i Kaitans – graffiti på byggplatsens staket i samarbete med studenter

På det orangea byggplatsstaketet kikar en rosa panter bakom bokstavskombinationen. På byggplatsstaketet i Kaitans fästs ett cirka åtta meter långt verk som skapades av graffitikonstnären Last en lördag i maj under stadsevenemanget KERAPIA i Kera i Esbo.

Kera är nu ett industriområde, som efter några år kommer att se annorlunda ut: på området har planlagts bostäder, service och affärslokaler. KERAPIA omvandlade en övergiven industribyggnad till ett stadslaboratorium redan nu – under evenemanget fylldes Kera av bl.a. dansföreställningar, rap-musik och en dagboksklubb. Hula-hula-dans fick intresserade också prova på i en verkstad.

Arrangörer var Helsingfors universitet och Aalto-universitetets tvärvetenskapliga kurs Tilapioneerit, vars syfte var att studera stadsutveckling med en deltagande metod.

”Evenemanget gick mycket bra, och också vädret var gynnsamt, inte ett moln syntes på himlen. Det fanns gott om besökare, platsen besöktes på dagen av cirka 500 gäster och på kvällen av 250 till”, säger Arttu Antila, evenemangsarrangör som studerar vid Helsingfors universitet.

Antila anser att kursen som kombinerade föreläsningar och evenemangsproduktion var en lyckad upplevelse.

”Vi lärde oss en hel del om stadsutveckling och evenemangsproduktion både ur Esbo stads och ur evenemangsföretagares synvinkel”, säger han.

Antila koordinerade genomförandet av den graffiti som målades under evenemanget – men först gällde det att skaffa plywood som bakgrund för graffitin och en samarbetspartner. Kursdeltagarna kontaktade företaget Länsimetro.

”Länsimetro har redan tidigare haft graffiti på sina staket, och både västmetron och KERAPIA hämtar på sitt sätt citykultur till Esbo. Vi ansåg att Länsimetro skulle vara rätt sorts samarbetspartner ”, säger Antila.

På Länsimetros kontor gavs idén grönt ljus, och man enades om att verket efter evenemanget placeras på byggplatsstaketet i Kaitans.

”Konstverket piggar i övrigt upp ett enfärgat staket, och vi har också märkt att färdiga verk förebygger skadegörelse”, säger övervakaren Pentti Väyrynen, som välkomnar verket till byggplatsen.

Även till andra byggplatser längs västmetron ska det komma graffitiverk under våren. I maj genomförs i Stensvik två graffitiverkstäder i samarbete med konstnären Emilio Mäkipää och ungdomslokalen i Sökö och graffiti kommer också att finnas på staketet i Mattby i början av sommaren.