Aalto-yliopiston aseman yhteiskoekäyttö tehty – liikenteen alkamisen ajankohta tarkentuu

Aalto-yliopiston aseman yhteiskoekäyttötestaus on päättynyt. Palotilannetestit uusittiin järjestelmien yhteistoiminnan varmistamiseksi. Metroliikenteen alkamisen ajankohtaa pystytään arvioimaan, kun kolmen aseman yhteiskoekäyttö on tehty.

Yhteiskoekäytössä testataan eri järjestelmien, kuten kiinteistövalvonnan, turva-automaation, sähkönsyötönvalvonnan, kulunvalvonnan, palosammutusjärjestelmien, varavoiman ja savunpoiston toimintaa erilaisissa poikkeustilanteissa sekä niiden palautuminen normaalitilaan poikkeustilanteen jälkeen. Yhteiskoekäyttötestit tehdään jokaisella kahdeksalla asemalla sekä ratalinjalla.

Viimeisetkin yhteiskoekäytön testit saatiin Aalto-yliopiston asemalla hyväksytysti tehtyä viime viikolla. Aalto-yliopiston asemalla testattiin lyhyttä ja pitkää sähkökatkoa, tulipalotilannetta laiturilla ja radalla ja tulvaan varautumista.

– Ensimmäinen yhteiskoekäyttö on nyt onnistuneesti tehty. Aalto-yliopiston aseman kokemuksia hyödynnetään muilla asemilla. Tällä viikolla varmistetaan yksittäisten järjestelmien toimivuus ennen yhteiskoekäyttöä Tapiolan ja Keilaniemen asemilla, kertoo Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen.

Yhteiskoekäyttöön osallistuvat eri järjestelmien toimittajat, urakoitsijat, HKL sekä tarvittaessa myös pelastusviranomaiset. Tilannetta valvotaan paikan päällä sekä HKL:n Herttoniemen metrovalvomossa, joka valvoo metron toimintaa ja liikennettä. Samanaikaisesti yhteiskoekäyttötestausta voidaan tehdä kahdella asemalla.

– Testausvaihe vie arvioitua enemmän aikaa, mutta on välttämätön liikenteen aloittamiselle. Liikenteen alkamisen ajankohta tarkentuu kolmen aseman yhteiskoekäytön jälkeen, toteaa Länsimetro Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo.

Espoon ja Helsingin pelastuslaitokset hyväksyvät testien perusteella turvallisuusjärjestelmien toimivuuden, minkä jälkeen kaupunkien rakennusvalvontaviranomaiset voivat hyväksyä asemien ja ratatunnelien käyttöönoton. HKL tarkistaa, että metroliikenteen ratatekniset turvalaitejärjestelmät ovat kunnossa. HSL päättää matkustajaliikenteen aloittamisesta ja liityntäbussijärjestelmään siirtymisen ajankohdan.

Lisätietoja:

Länsimetro Oy toimitusjohtaja Matti Kokkinen, puh. 050 347 1558
Länsimetron hallituksen puheenjohtaja, Olli Isotalo, puh. 050 593 3359