Metrossa on käytössä monia alkuperäisiä järjestelmiä, joiden elinkaari on päättymässä. Metroon on pakko tehdä uudistuksia, jotta voimme taata turvallisen ja luotettavan liikennöinnin myös tulevaisuudessa.
Metron junakulunvalvontajärjestelmänä tällä hetkellä käytössä olevasta pakkopysäytysjärjestelmästä siirrytään puoliautomaattiseen junakulunvalvontaan. Suurin muutos aiempaan järjestelmään on se, että automaattisen järjestelmän ansiosta metrojunien välillä voi olla lyhyempi suojaväli eli ne voivat kulkea lähempänä toisiaan ja siten tiheämmin. Tiheämpi vuoroväli mahdollistaa puolestaan matkustajakapasiteetin kasvattamisen.
Täysin automaattiseen liikennöintiin ei olla siirtymässä, vaan metron ohjaamossa tarvitaan jatkossakin kuljettajaa, jonka tehtävänä on mm. varmistaa, että metro voi lähteä turvallisesti asemalta, sulkea ovet sekä toimia poikkeus- ja hätätilanteissa.
Muutokset näkyvät metrossa vuodesta 2026 alkaen
Järjestelmän toteuttaminen on tarkoitus käynnistää hankinta- ja suunnitteluvaiheen jälkeen vuonna 2026. Kuljettajien, kunnossapidon henkilöstön ja muiden tarvittavien henkilöiden kouluttaminen aloitetaan myöhemmin tarkennettavan aikataulun mukaisesti.
Muutokset edellyttävät lisää metrojunia. Muutoksia tehdään vain kaikkein uusimpaan M300-junasarjaan, ja vanhin M100- ja M200-sarjojen kalusto poistuu uusien M400-sarjan junien tieltä.
Muutaman vuoden ajan metroa liikennöidään osittain vanhalla ja osittain uudella järjestelmällä ennen kuin asennustyöt on kokonaan tehty ja kaikki uudet metrojunat ovat saapuneet. Arviolta vuonna 2033 viimeinenkin metro-ohjaamo on varustettu uudella järjestelmällä ja metron vuoroväliä on mahdollista tihentää 120 sekuntiin.
METKA-hanke ei tee muutoksia yksin, vaan yhteistyössä Kaupunkiliikenteen monialaisten osaajien sekä muiden organisaatioiden kesken. METKA on Kaupunkiliikenteen, Länsimetron, HSL:n, liikenneliikelaitoksen sekä Espoon kaupungin yhteistyöhanke.
Nyt tehtävillä uudistuksilla varmistamme, että metroa voidaan liikennöidä sujuvasti, turvallisesti ja kestävästi taas seuraavat neljäkymmentä vuotta.
Tämä julkaisu on alunperin Kaupunkiliikenteen uutinen (19.5.2025)