Kevät tuo kaduille fillarit – varovasti työmaiden läheisyydessä

Ensimmäiset kevätpäivät houkuttelevat kaduille innokkaat pyöräilijät ja mopoilijat. Työmaaliikenteen näkökulmasta voi kuitenkin olla ongelmallista, jos kevätinnossa unohdetaan muut tienkäyttäjät.

”Liikennesääntöjä pitäisi noudattaa. Toivomme, että lapsille ja nuorille opetetaan, että isot työkoneet eivät jarruta yllättävässä tilanteessa yhtä nopeasti kuin henkilöauto. Niiden lähellä pitää noudattaa varovaisuutta”, sanoo työkseen suurten koneiden kanssa tekemisissä oleva Sammalvuoren metrovarikon valvoja Minna Alantie.

Lasten lähistöllä hidastetaan – älä silti ole arvaamaton

Alantie kehottaa niin pientä kuin isoa liikkujaa varmistamaan, että työkoneen kuski varmasti huomaa hänet. Kuskia voi vaikkapa moikata ja odottaa vastausta, tai pyrkiä ottamaan katsekontaktin.

”Etenkin mopoille tyypillistä on se, että hypitään kevyen liikenteen väylältä autotielle ja takaisin. Silloin molempien väylien käyttäjät ovat vaarassa. Pitäisi aina kertoa muille tienkäyttäjille, minne on menossa, niin ei aiheuta sekaannusta”, Alantie sanoo.

Liikennevalot vaihtuvat usein eri ryhmille eri aikaan, mutta tällöinkin pitäisi malttaa: väylältä toiselle loikkiminen voi nopeuttaa matkaa hetkellisesti, mutta arvaamattomasti käyttäytyessään vaarantaa niin itsensä kuin muut.

”Mekin kyllä hidastamme, kun lapsia on lähistöllä, ja olemme ohjeistaneet muun muassa kivenajourakoitsijamme hidastamaan koulujen lähistöllä. Yhteistyö urakoitsijoiden kanssa onkin toiminut hyvin”, sanoo Alantie.

Liikennejärjestelyistä turvallisia kaikille

Työmaalla tehdään joka viikko turvallisuusmittarointia, johon kuuluu myös liikenneasioiden läpikäynti. Työmaalla varmistetaan, että kalusto on hyvässä kunnossa, ylinopeuksia valvotaan, ja koneiden kuljettajien kanssa käydään läpi, kuinka työmaan ulkopuolella ajettaessa toimitaan.

Joskus työmaan läheisyydessä tarvitaan väliaikaisia liikennejärjestelyjä, ja silloin niistä pyritään aina tekemään turvallisia kaikille käyttäjäryhmille. Jos liikennejärjestelyjä muutetaan, tarvitaan siihen aina lupa Espoon kaupungilta.

”Esimerkiksi Espoonlahdessa on tällä hetkellä paljon yhteen sovitettavaa eri työmaiden kesken – länsimetron lisäksi alueella toimii kauppakeskus Lippulaivan työmaa. Etenkin tällä alueella on hyvä olla varovainen, kun työmaita ja niistä aiheutuvaa liikennettä on paljon”, Alantie sanoo.

Lisätietoja

Länsimetron palautepuhelin, 050 377 3700