Kaitaan työmaa-aita täyttyi kuolemattomilla sanoilla: ”Don’t be like the rest of them, darling”

Länsimetro toteutti yhteistyössä Mattlidenin lukion kanssa kuvataideprojektin, jossa opiskelijat maalasivat Kaitaan metrotyömaa-aitaan kuuluisien henkilöiden muotokuvia ja sitaatteja.

Mattlidenin lukion pihamaalla vanerilevyt täyttyivät huhti-toukokuussa pastellisävyistä ja kantaaottavista sitaateista. Lukion pihalta levyt kuljetettiin 3.6.2019 Länsimetron Kaitaan työmaalle, jossa ne pääsivät koristamaan Kaitaantien sisäänkäynnin työmaa-aitaa. Aita sijaitsee osoitteessa Kaitaantie 6, ja teokset löytyvät Kaitaan koulun puoleisen kevyen liikenteen reitin varrelta.

”Idea yhteistyöstä Länsimetron kanssa sai alkunsa, kun yhteistyökoulumme Vasa Övningsskola oli tulossa meille Vaasasta käymään, ja halusimme toteuttaa yhteisessä workshopissa yhteiskunnallista taidetta. Olimme iloisia, kun Länsimetro suostui ideaan”, sanoo taideprojektia vetänyt kuvataideopettaja Fredrika Auvinen.

Opettaja määritteli projektin visuaalisen ilmeen ja värit, mutta oppilaat saivat itse valita, kenen kuuluisan henkilön muotokuvan ja sitaatin he maalaavat aitaan. Työt toteutettiin sabluunatekniikalla – ensin kaiverrettiin muotti, sitten päästiin ulos maalaamaan.

”Meillä on kokemusta vastaavanlaisesta yhteistyöstä Länsimetron kanssa jo Matinkylän aseman ja ratalinjan rakennusvaiheesta. Länsimetro reagoi yhteydenottoomme heti ja lähti joustavasti mukaan yhteistyöhön, mikä helpotti projektin toteuttamista valtavasti”, kertoo Mattlidenin lukion rehtori Saana Ruotsala yhteistyöstä Länsimetron kanssa.

”Se on tärkeää, että menee elämässä eteenpäin”

Olivia Porko ja Francesca Ström kaiversivat huhti-toukokuussa Auvisen kuvataideluokassa sitaatteja muottiin. “It’s not the absence of fear. It’s overcoming it”, kaiversi Porko Emma Watsonin lainausta.

“Pidän Emma Watsonista, ja minulle oli tärkeää valita joku tunnettu nainen”, Porko sanoi. Vieressä Ström piirsi levylle Kate Winsletin sanoja ”Life is short and it is there to be lived.”

“Valitsin lainauksen, koska se on totta, voin täysin allekirjoittaa sen”, Ström kertoi.

Monet pojat maalasivat aitaan urheilusankareiden kuvia ja lainauksia – Casimir Seire valitsi jääkiekkoilija Timo Jutilan sitaatin ”Menemme eteenpäin”.

”Se on tärkeää, että menee elämässä eteenpäin”, Seire totesi.

Filemon Halmesmäellä on itsellään vahva urheilutausta – myös mäkihypystä. Oma tausta sai valitsemaan Matti Nykäsen lainauksen ”Elämä on ihmisen parasta aikaa”.

”Halusin kunnioittaa Matin muistoa. Minulla on hänestä positiiviset mielikuvat, ja halusin valita sitaatin, joka olisi osuva sekä hyvällä että huonolla hetkellä”, Halmesmäki perusteli.

Nuorten valinnoissa korostuu myös aitous ja omana itsenä olemisen tärkeys. Anastasia Shmakova valitsi teoksensa aiheeksi venäläisen Daite tank -bändin sanoituksen, joka on kirjoitettu levylle kyrillisin kirjaimin.

”Siinä sanotaan suurin piirtein, että enemmän tykkään, kun oot hiljainen. Se on totta – kun on tosi hyvä ystävä jonkun kanssa, on luonnollista olla myös hiljaa, ei tarvitse puhua koko ajan”, Shmakova sanoi.

Giselle Ahola maalasi ulkona Coco Chanelin lainausta ”Don’t be like the rest of them, darling”.

“Siinä korostetaan minusta sitä, että on tärkeää olla oma itsensä”, Ahola sanoi.

Taideteokset kiinnitettiin Kaitaan metrotyömaan Kaitaantien sisäänkäynnin työmaa-aitaan 3.6.2019.
Yksityiskohta valmiista taideaidasta
Yksityiskohta valmiista taideaidasta