Kaavavalitukset lykkäävät Länsimetron rakentamisen aloitusta

Länsimetron valmistuminen viivästyy kaavavalitusten vuoksi. Tämänhetkisen arvion mukaan valitukset viivästyttävät Länsimetron valmistumista syksyyn 2014.

Espoossa jokaisesta metroa koskevasta kolmesta maanalaisesta asemakaavasta on valitettu. Metron rakentaminen voidaan aloittaa vasta, kun valitusprosessi on käsitelty ja metrokaavat ovat lainvoimaisia.

– Valitukset aiheuttavat Länsimetron rakentamisen viivästymisen. Rakennusajan pidentymisestä koituu jopa kymmenien miljoonien lisäkustannus, koska töitä ei päästä aloittamaan suunnitellusti ja käyttöönotto siirtyy. Espoon kaupunki on pyytänyt Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 186 §:n perusteella Helsingin hallinto-oikeutta kiirehtimään asian käsittelyä, sanoo Länsimetron hallituksen puheenjohtaja Olavi Louko.

Alun perin metron rakentaminen piti aloittaa Espoossa jo tämän vuoden puolella. Nyt rakentaminen alkaa Ruoholahdessa, missä on lainvoimainen kaava. Espoossa työtunneleiden louhinta alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa. Tähänkin sisältyy epävarmuutta valitusten käsittelyaikatauluista johtuen. Alustavan aikataulun mukaan metron piti valmistua liikenteelle vuoden 2013 lopussa.

Helsingissä metron rakentamisen mahdollistava maanalainen asemakaava on menossa kaupunkisuunnittelulautakuntaan elokuussa. Helsingin kaupunginvaltuusto päättänee metrokaavoista lokakuussa.

– Valituksilla viivästyttäminen tulee yhteiskunnalle ja veronmaksajille kalliiksi. Toivomme, että hallinto-oikeuskäsittely Länsimetron valitusten osalta hoidetaan kiireellisenä, jotta pääsemme ripeästi liikkeelle ja pystymme hyödyntämään nykysuhdanteesta saatavan kustannusedun, Länsimetron toimitusjohtaja Matti Kokkinen sanoo.

Metron kustannusarvio on 713,6 miljoonaa euroa. Kustannusarvio on laadittu vuoden 2007 lokakuun hintatasossa.

Lisätietoa:
Länsimetron hallituksen puheenjohtaja Olavi Louko, puh. 0500 607 754
Länsimetron toimitusjohtaja Matti Kokkinen, puh. 050 347 1558
matti.kokkinen@lansimetro.fi
Länsimetro
Länsimetro Oy on Ruoholahti-Matinkylän metrolinjan tekninen toteuttaja, joka rakennuttaa, omistaa, ylläpitää, huoltaa ja kehittää 13,9 kilometrin pituisen maanalaisen metrolinjan liikennettä palvelevia raiteita, tunneleita, asemarakennuksia, pysäköintitiloja ja muita sen toimintaa palvelevia rakennelmia ja laitteita. Länsimetroon tulee seitsemän uutta asemaa. Länsimetron rakentaminen on Espoon ja Helsingin kaupunkien yhteishanke. Länsimetron toimipiste sijaitsee Tapiolassa. www.lansimetro.fi