Taidematka metrolla Finnooseen

Jokaisella uudella Matinkylä-Kivenlahti-osuuden metroasemalla eli Finnoossa, Kaitaalla, Soukassa, Espoonlahdessa ja Kivenlahdessa on taidetta osana aseman arkkitehtuuria. Uusien asemien lisäksi asemataidetta on Niittykummun, Tapiolan ja Keilaniemen metroasemilla. Oletko jo käynyt katsomassa teokset?  Jokainen Länsimetron asema on myös suomalaisen arkkitehtuurin taidonnäyte, joten asemien arkkitehtuurisiin yksityiskohtia kannattaa käydä myös ihailemassa.

Asemataidejuttusarja nostaa esiin asemien taideteokset lännestä itään. Nyt vuorossa on Finnoon metroasema.

Finnoossa on Leena Nion ”Haavekuvia”

Teoksen sijainti: Finnoon metroaseman asemalaituri
Teoksen tekniikka: figuratiivinen teos
Taiteilija: Leena Nio
Teos matkustajien nähtävissä metroliikenteen alkaessa 3.12.2022.

Finnoon metroseman taideteos on Leena Nion ”Haavekuvia”. Teos muodostuu laituriseinän kahdesta eri kuvakerroksesta.  Päällimmäisessä kerroksessa on noin kolmekymmentä erilaista kuvaneliötä, jonka laserleikatuista aukoista näkyy takalevyn liukumaalattu kirkas sävymaailma. Teoksen yksityiskohdat ovat merenrannan luonnosta. Metromatkustajalle teos luo kimmokkeen vapaaseen assosiaatioon tai haaveiluun.

Alla on Nion kuvia ja videoita Haavekuvia-teoksen tekoprosessista. Nio kuvaa ”Haavekuvia”-teoksen tekoprosessia seuraavasti:

– Teoksen suunnittelussa tärkeä vaihe toteutettiin ihan perinteisillä piirustusvälineillä, kynällä paperille. Kun teoksen muoto ja mitat oli päätetty, alkoi kuvissa esiintyvien lajien valinta sekä muodon hahmottelu piirtäen. Suunnittelussa tuli ottaa huomioon kokonaisuus sekä se miten eri kuvat toimivat yhteen. Piirtäessä oli myös oltava tarkkana, että kuvat pysyisivät kasassa, kun ne myöhemmin leikattaisiin laserleikkurilla. Reikää ja tasaista pintaa tuli olla sopivassa suhteessa. Myös suuri määrä ruuvinreikiä piti osua oikeisiin kohtiin, mikä loi haastetta suunnittelulle.

Piirustustyön jälkeen suunnittelua jatkettiin tietokoneella. Kaikki kuvat piirrettiin puhtaaksi ja vektoroitiin niin, että ne olivat mahdollista laserleikata. Kuvista leikattiin paperiset pienoismallit. Mallikuvien perusteella tutkittiin kuvien rakennetta ja tehtiin tarvittavat muutokset lopullisen teoksen valmistusta varten.

Teoksen suunnittelu lähti liikkeelle luonnosten piirtämisellä. Kuva: L. Nio.

Teoksen suunnittelu lähti liikkeelle luonnosten piirtämisellä. Kuva: L. Nio.

Kuvat vektoroitiin ja niistä laserleikattiin paperiset mallit. Kuva: L. Nio.

Taustan liukuvärin sävyjä työstettiin tietokoneella. Kuva: L. Nio.