Kaavavalitusten vuoksi länsimetro hukkasi vuoden

Korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi kaikki länsimetron rakentamisen aloittamista Espoossa viivyttäneet valitukset. Valitukset koskivat Espoon kaupunginvaltuuston vuosi sitten tekemiä päätöksiä metrotunnelien ja asemien maanalaisista asemakaavoista.

– Hukkasimme valitusten vuoksi runsaan vuoden taloussuhdanteen kannalta parasta mahdollista rakennusaikaa. Töiden viivästyminen voi pahimmillaan maksaa veronmaksajille jopa sata miljoonaa euroa, Länsimetron hallituksen puheenjohtaja Olavi Louko sanoo.

Valitukset väistämättä vaikuttavat myös kokonaisaikatauluun. Metron on määrä valmistua vuoden 2014 syksyllä, mutta vuoden viivettä ei välttämättä pystytä kuromaan kokonaan umpeen.

– Teemme kaikkemme, että pysymme aikataulussa. Rakentaminen lähtee tänä keväänä ripeästi liikkeelle Espoossa. Uskon, että ensimmäinen lapio lyödään maahan toukokuussa, todennäköisimmin Tapiolassa, jossa metron lisäksi louhitaan myös pysäköintilaitos, Länsimetron toimitusjohtaja Matti Kokkinen arvioi.

Helsingissä louhinta on jo alkanut Ruoholahdessa, jossa on voimassa oleva maanalainen kaava.

Lauttasaaren ja Koivusaaren metrokaava vahvistui joulukuussa. Helsinkiläiset eivät valittaneet maanalaisesta asemakaavasta. Lauttasaaren työtunneleiden louhintatöiden urakkakilpailutus on käynnissä ja työt alkavat kevään aikana.

Suurin osa länsimetrosta sijoittuu Espooseen, jonne rakennetaan viisi uutta metroasemaa ja kaksi kymmenen kilometrin pituista rinnakkaista metrotunnelia. Asemat sijoittuvat Keilaniemeen, Otaniemeen, Tapiolaan, Jousenpuistoon ja Matinkylään. Lisäksi Niittykumpuun louhitaan asemavaraus, joka voidaan ottaa käyttöön alueen kehittyessä. Helsinkiin tulee kaksi uutta asemaa, Lauttasaareen ja Koivusaareen.

Metron kustannusarvio on 713,6 miljoonaa euroa. Valtio kattaa kustannuksista kolmanneksen ja Espoo ja Helsinki vastaavat kumpikin omista kustannuksistaan. Kustannusarvio on laadittu vuoden 2007 lokakuun hintatasossa.

Lisätietoa

Länsimetron hallituksen puheenjohtaja Olavi Louko, puh. 0500 607 754
Länsimetron toimitusjohtaja Matti Kokkinen, puh. 050 347 1558
matti.kokkinen@lansimetro.fi

Länsimetro

Länsimetro Oy on Ruoholahti-Matinkylä metrolinjan tekninen toteuttaja, joka rakennuttaa, omistaa, ylläpitää, huoltaa ja kehittää 13,9 kilometrin pituisen maanalaisen metrolinjan liikennettä palvelevia raiteita, tunneleita, asemarakennuksia, pysäköintitiloja ja muita sen toimintaa palvelevia rakennelmia ja laitteita. Länsimetroon tulee seitsemän uutta asemaa. Länsimetron rakentaminen on Espoon ja Helsingin kaupunkien yhteishanke. Länsimetron toimipiste sijaitsee Tapiolassa. www.lansimetro.fi