Esboviken

Esbovikens station öppnade när metrotrafiken mellan Mattby och Stensvik inleddes  3.12.2022. Esbovikens stationsentreprenad genomfördes av SRV Rakennus Oy.

Färgerna, belysningen och materialen på Esbovikens station är inspirerade av den närbelägna simhallen. Stationen har kromytor som efterliknar en glimrande vattenyta och reflekterar ljus, vitblänkande kakelytor och klarvita lampor som lyser upp stationsplattformen. Färgerna på dörrarna till plattformsområdet påminner om simlinor som finns mellan banorna i simhallen. Stationen är ritad av ALA-Architects.

Vid stationsplattformen finns ljus- och ljudkonstverket ”Skuggor vid vattenytan” av Hans Rosenström.

Läge

Esbovikens metrostation finns vid köpcentret Lippulaiva. Båda ingångarna till stationen finns inne i köpcentret och öppnades för passagerarna när metrotrafiken mellan Mattby och Stensvik inleddes. Hissar och rulltrappor till Lippulaiva och ut till Esboviken finns i stationsplattformens båda ändar. Esbovikens bussterminal finns direkt intill den västra ingången.

Stationen och ingångarna är tillgängliga för rörelsehindrade.

HRT:s sidor

HRT planerar och sköter upphandlingen för kollektivtrafiken i sitt område. På HRT:s sidor o kan du läsa mer om den nya metrosträckan, var ingångar och busshållplatser ligger samt om anslutningsparkeringar och anslutningstrafiken.

Esbovikens station

Esbovikens station

Esbovikens station

Esbovikens station

Esbovikens station

Esbovikens station

Esbovikens station