Hagalund

Hagalunds station präglas av vithet och känslan av ett öppet rum. De vita glasväggarna med bakgrundsbelysning fulländar stationens utseende som ett rum som vidgar sig öppet och högt mot biljetthallen. Hagalunds station blir den andra ändstationen för metron i väst samt en viktig knutpunkt för anslutningstrafiken. I samband med stationen finns det också en bussterminal som öppnas för resenärer i början av 2019. Fram till dess pågår ännu många andra byggprojekt i Hagalunds centrum. Vid Sampobrons ingång kommer senare den tredje etappen av Ainoa köpcentrum att byggas.

  • Hagalunds station finns under Havsvindsvägen och dess officiella adress är Havsvindsvägen 1. Man kommer till plattformshallen med rulltrappor och hissar via Sampobrons tillfälliga promenadstråk. Sampobron finns på adressen Västansvindsgränden 1–3.
  • Hagalunds station kommer att knytas samman med Hagalunds affärscentrum och övriga tjänsteutbud.
  • Cirka 26 000 resenärer dagligen (Straficas prognos för 2015 till 2025)
  • En stadsterrass omger plattformsområdet och kommer att betjäna den fotgängarförbindelse som går mellan Tapiola Park och området söder om Havsvindsvägen.
  • I taket på plattformsområdet finns 108 armaturkupor, vilka fungerar som akustisk dämpare. Armaturerna har många funktioner: de absorberar ljuden från denna enda tvåvåningsstation och de ger belysning. Inuti dem finns teknik som sprinkler och högtalare. Kupans stödjande struktur, glasfiberkupa, utgörs av brandsäker harts, som ytbehandlats på bägge sidor med brandsäkert akustikskum. Runt kupans undre kant går en LED-remsa som belyser kupans inneryta. Sexton kupor innehåller en högtalare. Kupans geometri riktar och begränsar ljudets riktning och gör att utropen hörs bättre. Alla kupor har dessutom ett sprinklermunstycke.
  • På stationsplattformen hälsas resenärerna av Kim Simonssons skulptur “Emma lämnar ett spår”.
  • Hagalunds station har planerats av APRT Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Ab.

Annat byggande i Hagalundsområdet fortsätter ännu efter det att metrotrafiken kommit igång. Bussterminalen blir färdig uppskattningsvis i början av 2019. På adressen www.tapiolankeskus.fi finns information och tidsscheman för pågående och kommande projekt i Hagalunds centrum.

Tapiolan metroaseman asemalaiturilla matkustajia tervehtii

Tapiolan metroaseman liukuportaat

Sisäänkäynti Tapiolan metroasemalta kauppakeskus Ainoaan

Emma jättää jäljen -taideteoksen osana on värikkäät jäljet valkoisessa seinässä.