Hagalund

Hagalunds station öppnade när metrotrafiken mellan  Gräsviken och Mattby  inleddes  18.11.2017. Byggnadsentreprenaden i Hagalund utfördes av Lemminkäinen Infra Oy.

I taket på plattformsområdet finns 108 armaturkupor, vilka fungerar som akustisk dämpare. Armaturerna har många funktioner: de absorberar ljuden från denna enda tvåvåningsstation och de ger belysning. Inuti dem finns teknik som sprinkler och högtalare. Kupans stödjande struktur, glasfiberkupa, utgörs av brandsäker harts, som ytbehandlats på bägge sidor med brandsäkert akustikskum. Runt kupans undre kant går en LED-remsa som belyser kupans inneryta. Sexton kupor innehåller en högtalare. Kupans geometri riktar och begränsar ljudets riktning och gör att utropen hörs bättre. Alla kupor har dessutom ett sprinklermunstycke.

Hagalunds station präglas av vithet och känslan av ett öppet rum. De vita glasväggarna med bakgrundsbelysning fulländar stationens utseende som ett rum som vidgar sig öppet och högt mot biljetthallen.

Hagalunds station har planerats av APRT Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Ab.

På stationsplattformen hälsas resenärerna av Kim Simonssons skulptur “Emma lämnar ett spår”.

 

Läge

Hagalunds station ligger i hjärtat av Tapiola-området. Hagalunds station finns under Havsvindsvägen och dess officiella adress är Havsvindsvägen 1.

Haglunds station är ansluten till  köpcentret AINOA.

Hagalunds station är en viktig knutpunkt för anslutningstrafiken. I samband med stationen finns det också en bussterminal.

Stationen och ingångarna är tillgängliga för rörelsehindrade.

 

HRT:s sidor

HRT planerar och sköter upphandlingen för kollektivtrafiken i sitt område. På HRT:s sidor kan du läsa mer om den nya metrosträckan, var ingångar och busshållplatser ligger samt om anslutningsparkeringar och anslutningstrafiken.

Tapiolan metroaseman asemalaiturilla matkustajia tervehtii

Tapiolan metroaseman liukuportaat

Sisäänkäynti Tapiolan metroasemalta kauppakeskus Ainoaan

Emma jättää jäljen -taideteoksen osana on värikkäät jäljet valkoisessa seinässä.