Tietoa hankkeesta

Hanke etenee kahdessa vaiheessa

Länsimetro-hanke tuo yhteensä kolmetoista uutta asemaa. 14 kilometriä pitkän Ruoholahti-Matinkylä-osuuden asemat sijoittuvat Helsingissä Lauttasaareen ja Koivusaareen sekä Espoossa Keilaniemeen, Otaniemeen Aalto-yliopistolle, Tapiolaan, Urheilupuistoon, Niittykumpuun ja Matinkylään. Katso lisää: Näin ykkösvaihe rakentui. 

Toisessa vaiheessa rakentuu seitsemän kilometriä pitkä ratalinja ja viisi uutta asemaa; Finnoo, Kaitaa, Soukka, Espoonlahti ja Kivenlahti. Sammalvuoreen rakennetaan maanalainen metrovarikko. Metro kulkee koko 21 kilometrin matkan maan alla kahdessa rinnakkaisessa tunnelissa.

Asemien lisäksi rakennetaan yhteensä 23 kuilua, jotka on suunniteltu paineentasausta, ilmanvaihtoa ja savunpoista varten. Kuilut toimivat myös hätäpoistumisteinä.

Matinkylä-Kivenlahti-osuus HKL:n käyttöön kesällä 2023

Oheisessa kuvassa on Tapiolan metroasema sijoitettuna Olympiastadionille. Ilmanvaihtokuilut ovat suunnilleen stadionin tornin korkuisia. Asemahalli peittää lähes puolet stadionin kentästä. Asemia on rakennettu ykkösvaiheelle kahdeksan ja kakkosvaiheelle niitä rakennetaan viisi. Sammalvuoren rakentuva maanalainen metrovarikko vastaa tilavuudeltaan kahta asemaa.

Tapiola vs Stadion
Kuvasovite: APRT Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy.