Metrodepå

En metrodepå för västmetron byggs i Mossberget. Konsortiet Sammalvuori (Kalliorakennus-Yhtiöt Oy, EM Pekkinen Oy, Konevuori Oy, Aro-Systems Oy) utför schaktnings- och byggentreprenaden vid Mossbergets depå.

Lördagen den 3.12.2022 börjar metrotågen köra ända från Mattby till Stensvik i Esbo.

Kontaktinformation till Mossbergets byggarbetsplats:

Byggarbetsplatsens journummer 050 343 7233
Byggplatschef Juha Selin, juha.selin(at)kalliorakennus.com
Byggarbetsplatsens adress: Tyskasbågen 7 (besöksadress Nöykisgatan 4), 02320 Esbo

Mer information om byggarbetsplatsen

Västmetrons responsnummer (må–fr kl. 9–13): 050 377 3700

För Mossbergets depåfunktioner byggs två underjordiska hallar – i den ena en nattuppställningsplats för 20 tågenheter och i den andra en servicehall för tågen. Servicehallens längd är cirka 300 meter och bredden dimensioneras för tre tåg. Med arbetsutrymmena inräknade kommer bredden att bli cirka 25 meter. Dessutom kommer tekniska utrymmen att förläggas till servicehallens norra del. Längden på tågens förvaringsutrymme är cirka 400 meter och bredden är cirka 26 meter. Depån värms helt och hållet med bergvärme och kylningen utnyttjar det svala grundvattnet. Schaktnings- och byggentreprenaden inleddes år 2016 och slutförs år 2020.

På metrodepån pågår nu installation av automationscentraler, slutförande av byggarbetet samt VVS- och eltekniska arbeten. Även systemtestarna och slutstädningen på depån har kommit igång. Brandalarmen på depån testas vid slumpmässiga tidpunkter om dagarna och kan höras i närliggande områden.

I bildbanken (Flickr) kan du ta en titt på hur det ser ut på byggplatsen och hur arbetet fortskrider. Vi lägger upp fler bilder allteftersom arbetet fortskrider.

Metron byggs med hänsyn till naturen och alla som bor i området – läs mer.