Forskning på toppnivå i Bioruukki – i väntan på metro till Stensvik

I Stenvikområdet i Stensvik fokuserar man på forskning inom framtidens bio- och energiekonomi och företagande. VTT är den första stora aktören i området och dess pilotfabriker finns endast 300 meter från Stensvik metrostation.

I de gamla tryckerihallarna mitt i Stensvik genomförs europeisk toppforskning inom bio- och energiekonomi. De tio meter långa hallarna som år 1982 färdigställdes som tryckeri för Otava används nu av VTT som pilotfabrik: den första enheten med fokus på biobränslen flyttade till Bioruukki år 2015. Därefter tillkom bearbetning av textilfibrer och biomassa och år 2020 färdigställs ännu
en ny pilotfabrik inom kemisk industri.

– Renoveringen var arbetsdrygt. I princip fanns endast väggarna kvar när utrymmet byggdes om för forskningsarbete, berättar Mika Härkönen, utvecklingschef för VTT:s pilotfabriker.

Biorukkis pilotcenter kan beskrivas som något mellan ett laboratorium och industriell tillverkning. När projekten kommer till Bioruukki har de redan lämnat laboratoriefasen, men innan man fattar dyra investeringsbeslut i industriell tillverkning samlar man in information om tillverkningsprocessen. På så sätt kan man minska produktionsriskerna och sparar både tid och pengar.

– Avsikten är att först genomföra ett småskaligt test om vad som är smart och först sedan inleda industriell tillverkning. Kommersialiseringen av industriella processer är tidskrävande, men man har redan genomfört experiment – på Finlands 100-års jubileum var Sirpa Pietikäinen klädd i en festklänning som var tillverkad av återvinningsfibrer producerade i Bioruukki av avfall av bomull, berättar Antti Ruuska,
Co-Creation Manager, specialiserad på byggande av smarta miljöer, från VTT.

Foto: Kimmo Häkkinen