Skulpturparet Löparna i Stensvik står klart

Konst i olika former blir en del av arkitekturen på alla metrostationer mellan Mattby och Stensvik. Tanken är att göra stationerna mer attraktiva och trivsamma samt ge dem en egen karaktär. Stationerna förses med konstverk i olika former: ljus, ljud, målningar och skulpturer.

Konstverket på slutstationen i Stensvik är ”Löparna”, ett par skulpturer av Kalle Mustonen. Installationsarbetet på stationsplattformen inleddes i mars 2021 och konstaterades nu vara klart efter en inspektion i slutet av maj. Detta markerade slutet på att arbete med många etapper. Hösten 2018 gjorde Mustonen sina första skisser av skulpturerna och tog därefter fram en miniatyrmodell samt arbetsritningar. Arbetet med skulpturerna i slutlig skala inledde Mustonen i oktober 2019 och därmed kulminerade en process som tagit 17 månader med inspektionen i maj. På hösten kommer en namntävling att hållas för verket.

Slutstationens signaturkonstverk består av två cirka två och tre meter höga träfigurer. De humoristiska figurerna springer i mitten av stationsplattformen. Figurerna är sympatiska och tål tidens tand. Ett konstverk i trä ger värme och skapar en kontrast till stationens ljusa nyanser. ALA-Architects ansvarar för stationsarkitekturen i Stensvik.

Havainnekuva Kivenlahden metroaseman asemalaiturille tulevista oransseista veistoksista. Teoksen nimi on Kulkijat. Taiteilija on Kalle Mustonen. Teoksen muodostaa kaksi noin kaksi ja kolme metriä korkeaa, puista humoristista hahmoa
Konceptbilder från hösten 2018. Bild: Kalle Mustonen.
Skulpturernas delar före ytbehandling och transport till Stensvik. Foto: Kalle Mustonen.
Skulpturerna har skyddats medan byggarbetet och testerna slutförs på Stensviks metrostation. Foto: P. Littu.

Arbetet med de övriga stationernas konstverk kommer att slutföras inom kort. Läs mer om metrostationernas konstverk.