Länsimetro Oy

Länsimetro Oy on Espoon ja Helsingin kaupunkien yhteisesti omistama osakeyhtiö. Länsimetro Oy:n tehtävänä on rakentaa, omistaa, ylläpitää ja kehittää Länsimetron metrojärjestelmää, rataa ja asemia Helsingin Ruoholahdesta länteen. Ruoholahdesta itään kulkevan rataosuuden ja asemien omistamisesta ja kehittämisestä vastaa Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy (entinen Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos).

Länsimetro Oy:n tehtävänä on metrojärjestelmän ja infran omistajana varmistaa, että länsimetron metrojärjestelmä asemineen on turvallinen matkustamisympäristö koko elinkaarensa ajan.

Länsimetro Oy on vastannut hankesuunnitelman mukaisen kokonaisuuden rakennuttamisesta  ensin Ruoholahdesta Matinkylään ja sitten  Matinkylästä Kivenlahteen.

Toisessa vaiheessa Matinkylästä Kivenlahteen Länsimetro-projektissa rakennettiin  seitsemän kilometriä pitkä ratalinja ja viisi uutta asemaa, Sammalvuoreen rakennettiin maanalainen metrovarikko.  Myös toisessa vaiheessa toteutettavat rata, asemat, varikko ja metrojärjestelmä jäävät Länsimetro Oy:n omistukseen. Projektin päättyessä Länsimetro Oy vastaa noin 2,5 miljardin euron infraomaisuudesta.

Länsimetro-projekti vastasi siitä, että rataosuus, asemat ja varikko rakennetaan aikataulussa ja kustannusarvion mukaisesti. Jokaisella asemalla ja ratalinjalla oli oma projektinjohtourakoitsija. Sammalvuoren varikkoa rakensi työyhteenliittymä. Projektia varten oli perustettu kaikki osapuolet hankkeeseen sitouttava integoitu projektiorganisaatio, joka työskenteli Espoon Matinkylässä ns. big room – periaatteella. Ks. myös Organisaatio ja päätöksenteko

Länsimetron metrokartta. Asemat lännestä itään ovat Kivenlahtu, Espoonlahti, Soukka, Kaitaa, Finnoo, Matinkylä, Niittykumpu, Urheilupuisto, Tapiola, Aalto-yliopisto, Keilaniemi, Koivusaari ja Lauttasaari.